3FM ‘niet blij’ met lustrum

Nieuws

BREDA – Dit jaar viert 3FM een lustrum, het Glazen Huis wordt voor de vijfde keer georganiseerd. “Maar om te zeggen dat ik blij ben… Nee”, meent dj Eric Corton. “Natuurlijk, een lustrum is een heugelijk feit, maar dat kan de conflicten in de wereld niet wegnemen. Gelukkig kunnen we wel de gevolgen van stille rampen verlichten.”

door Louise Snel
En dat ze die gevolgen kunnen verlichten, is gebleken. Want wat begonnen is met een brainstormsessie zes weken voor kerstmis in 2004, is nu een waar succes. Dat blijkt onder andere uit de gedoneerde 5,2 miljoen euro aan het project ‘de wereld schreeuwt om drinkwater’ van vorig jaar. Zendermanager Florent Luyckx: “Vorig jaar luisterde 10,3 miljoen mensen naar Serious Request. Dat is 73 procent van Nederland van tien jaar en ouder."

En het project van 3FM groeit nog steeds. Ook andere landen nemen het Nederlandse format over. “En dat is uniek”, zegt Luyckx, “radioformats worden niet vaak verhandeld.” België, Zwitserland en Zweden gaan ook aan de bak voor de 36 miljoen vluchtelingen.

Volgens Luyckx zijn er nog genoeg andere landen in Europa om mee samen te werken. “Dit project zou niet alleen op Nederlands niveau, maar ook op Europees niveau opgepakt kunnen worden. Er ligt zelfs al een plan voor klaar.”

Maar eerst zal er geld ingezameld moeten worden voor de vluchtelingen in de wereld onder het motto van 3FM ‘een vluchteling is nergens zonder jouw hulp’.