Klikkende hakken voor De Vries

Nieuws

BREDA – Achthonderd cadetten verzamelen zich op het Kasteelplein in Breda. Langzaam maar zeker stellen ze zich op rondom een kanon dat het middelpunt van de aandacht lijkt te zijn. ‘Breng groet’ en ‘op plaats rust’ galmt er over het plein.

>> Fotoalbum

Schoenzolen klikken tegen elkaar als het commando ‘geef acht’ gegeven wordt. Het lijkt wel een schouwspel, alle cadetten hebben hun blik strak vooruit gericht. Het is een paar minuten stil. Even daarvoor is het gestopt met sneeuwen, de zon breekt zelfs door.

Dan komt Jack de Vries, Staatssecretaris van Defensie, uit het kasteel van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) aangelopen om het monumentale pand (de voormalige HBS) te heropenen.
“Commandant en cadetten”, begint de staatssecretaris, “dit is een mooi en feestelijk moment. Dit gebouw is een symbool voor de KMA, het is een gezicht dat gericht is op de samenleving.”

Daarna is het ook aan de staatssecretaris om de naam van het pand te onthullen. Na een luide knal van het kanon valt het zwarte doek van het voormalig HBS naar beneden en onthult het de naam ‘Koningin Wilhelmina Paviljoen’.

Het monumentale pand aan het Kasteelplein is de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd en biedt nu plaats aan personeelswerving, een expositieruimte van de Stichting Historische Verzameling KMA en de sectie Communicatie van de Nederlandse Defensie Academie.

De openingsplechtigheid valt samen met de 180e verjaardag, de Dies Natalis, van de KMA. Geheel volgens traditie lopen de cadetten daarom in een mars door de stad. Om twee uur ’s middags passeren de troepen het defileerpunt, het bordes van het oude stadhuis, waar het defilé wordt afgenomen door de staatssecretaris, de commandant van de Nederlandse Defensie Academie generaal-majoor Siem van Groningen en wethouder Henk Snier.

De soldaten draaien hun hoofd richting het bordes, stappen stevig door. De hoogwaardigheidsbekleders kijken toe, Van Groningen salueert. “Hoofd”, roept iemand. Dan gaan de gezichten weer strak naar voren.