‘Breda heeft indruk gemaakt’

Nieuws

BREDA – Dat Brabanders kunnen feesten, was algemeen bekend. Inmiddels zijn de dj’s van het Glazen Huis daar ook achter. Tijdens deze actie met een bloedserieus doel - de vluchtelingen wereldwijd - zette Breda zich als oergezellige stad op de kaart. "Breda heeft indruk gemaakt."
>> Meer Glazen Huis | Reacties dj's | Ruim 5,6 miljoen
>> Burgemeester geniet van Glazen Huis
>> Foto's dag 6 | Alle foto's

Ze konden het niet vaak genoeg benadrukken. Breda was geweldig, Breda was tof. De carnavaleske ambiance verbaasde de drie diskjockeys: “We kennen allemaal de Brabantse gezelligheid, maar dat het zo tof zou zijn hier in Breda, dat hadden we niet verwacht”, sprak Giel Beelen.

Florent Luycx, omroepbaas bij 3FM, deelde die mening. “Ik wist dat het goed zou komen, ik ben zelf ook Brabander, kom namelijk uit Dommel, maar ik had niet verwacht dat het zondag ook al zo massaal zou zijn. Het leek wel een finaledag, ongelooflijk!”

Zowel Luycx als de dj’s waren naast de uitgelaten sfeer ook zeer te spreken over de toeloop en aandacht van de mensen. “Het is heel belangrijk dat er altijd zoveel mensen zijn, zelfs midden in de nacht nog, want het oogcontact dat ze hebben met de mensen voor het Glazen Huis, dat doet ze heel veel”, refereerde Luyckx aan zijn dj’s.

Burgemeester Van der Velden sprak van ‘een geweldige promotie voor de stad’. “Ik begon vrijdag, toen zette ik de tv aan en zag Breda op het journaal, toen ik daarnet wegging naar de Grote Markt was Breda weer op het journaal. En in de tussentijd is Breda 24-uur per dag op tv geweest. Maar waar het om gaat, is natuurlijk die actie voor de vluchtelingen”, was Van der Velden duidelijk.

De burgervader deelde niet alleen lovende woorden uit, maar ontving ze naast zijn stad ook zelf. Florent Luyckx sprak: “De burgemeester heeft goed ingeschat hoe het zou gaan in Breda, hij kent z’n Pappenheimers immers goed. Dat heeft hij goed gezien.”

Luyckx eindigde door te vertellen dat zich inmiddels alweer vijf steden kandidaat hebben gesteld om volgend jaar het Glazen Huis te mogen ontvangen. Op de vraag of deze dan niet weer in Breda staat, antwoordde hij: “Het Glazen Huis blijft door het land reizen. Maar één ding is zeker, Breda heeft indruk gemaakt!”

Dat Breda deugde, wist cabaretier Guido Weijers al lang. "Als we gaan, dan gaan we met z'n allen, de kroegen overvallen. Hier in ons mooi Breda." Vijfduizend uitgelaten toeschouwers zongen hun keel erop schor.

En Coen Swijnenberg deed dat even later nog eens dunnetjes over. Burgemeester Van der Velden zal het genoegzaam hebben aangehoord.