'Met vrouwenvoetbal valt niets te verdienen'

Sport

Bredase jongeren. Met de ambitie om iets te bereiken met datgene dat ze het liefste doen. Sport, muziek, theater, dans, rap. Een dingen hebben ze gemeen. De passie waarmee ze hun ding doen. Deze week: Tessa van Aard, leerling aan het Newmancollege in Breda en voetbalster SC ‘t Zand.

Door Dwayne van Agt

Naam: Tessa van Aard
Geboortedatum: 03-04-1992
Plaats: Dorst
Sport: Voetbal
Club: SC ’t Zand
Team: MA1

Wanneer ben je begonnen met voetballen?
“Toen ik tien jaar was. Ik voetbalde een keer op straat en toen besloot ik te gaan voetballen. Ik ben toen begonnen met voetballen in Dorst bij de lokale club Neerlandia ‘31”

Heb je ook altijd gevoetbald?
“Nee ik heb veel andere dingen gedaan. Het begon met ballet van klassiek tot jazz. Daarna ben ik naast ballet nog gaan tennissen. Later heb ik ook nog musicaldance erbij gedaan. Toen ben ik met het dansen gestopt en ben ik gaan voetballen en blijven tennissen.”

Dat is een hele verandering ineens. Hoe reageerde je moeder daarop?
“Het eerste wat ze zei was: “Zou je dat nou wel doen? Met al die blauwe schenen enzo”. Ze vond het niet heel leuk.”

Hoe kijkt ze daar nu tegenaan?
“Ze vind het echt heel leuk. Voetbal heeft nu voorrang thuis. Op school na dan, want dat staat echt voorop. Dat vind ik en dat vind de club ook.”

Hoe kijk jij tegen damesvoetbal aan vergeleken met herenvoetbal?
“Er is wel een groot verschil tussen dames- en herenvoetbal. Het grootste verschil is de snelheid waarmee alles gebeurt, van lopen tot aan de handelingssnelheid. Het niveau tussen de top van het damesvoetbal en de top van het herenvoetbal is erg groot omdat, voetbal door veel mensen nog gezien word als een mannensport. De KNVB zou damesvoetbal meer moeten promoten. Daarmee zouden ze het niveau van het dames voetbal in Nederland omhoog krikken.”

Hoe ben je na Neerlandia ’31 bij ‘t Zand terecht gekomen?
“Het meisjesteam waar ik speelde stopte en ik ben toen op zoek gegaan naar iets anders. Ik ben nog gevraagd naar de dames te gaan maar, ik was nog jong en vond zelf dat ik er fysiek en mentaal nog niet klaar voor was. Je speelt toch liever met leeftijdsgenoten. Dat is lichamelijk ook meer op niveau.”

Krijg je er al voor betaald?
“Dat nog niet. Wanneer je bij de dames 1 zit dan krijg je wel een vergoeding. Maar ik heb geen idee hoeveel dat is.”

Hoe werkt het doorstromen naar dames 1 dan?
“In principe kun je naar de dames wanneer je goed genoeg bent en ouder dan 15. Maar je moet er zelf wel klaar voor zijn. Want ga je te vroeg dan is het wel een groot leeftijdsverschil.”

Hoe ziet jou trainingschema eruit?
“Woensdag en vrijdag trainen en dan zaterdag een wedstrijd. En daarnaast heb ik zondag eventueel een wedstrijd met een ander team. Ook heb ik natuurlijk nog tennis, werk, en veel schoolwerk.”

En is dat te combineren met je sociale leven?
“Een groot gedeelte van je sociale leven is toch de sport. Mijn meeste vrienden ken ik van voetbal, dus op zich is het goed te combineren. En daarnaast is het doordeweeks vaak werken en schoolwerk. In het weekend ga ik uit en spreek ik af met vriendinnen. Vaak zijn het logeerpartijen omdat, het anders toch zo kort is. En ik hou natuurlijk rekening met de wedstrijd van dat weekend. Ik doe het rustig aan de avond voor een wedstrijd. Maar dat spreekt voor zich vind ik.”

Qua relaties, hoe doe je dat dan?
“Ik denk dat het voor iemand die niet in zo’n situatie zit vaak moeilijker is om te begrijpen. Ik heb op dit moment ook geen behoefte aan een vriend. Het is toch net te veel druk.”

Is er nog iets bijzonders wat je kunt vertellen over voetballen bij ‘t Zand?
“Ik train voortaan met een jongensteam en met mijn eigen team mee. Door een aantal langdurige blessures is het team ingekrompen en kan ik met de jongens mee trainen. We maken het seizoen nog wel af met ons eigen team, maar na de winterstop doe ik met de jongens mee. Dat is ook weer wat anders natuurlijk. Ik speel dan ook wedstrijden mee.”

Nemen de jongens je serieus? Of denk je dat ze op je neerkijken omdat je zogezegd ‘maar’ een meisje bent?
“In eerste instantie denken de jongens ‘oh doe maar rustig aan want, het is toch maar een meisje’. Wanneer ze zien dat je ook goed kunt voetballen houden ze zich niet meer in en nemen ze je ook erg serieus. Vaak hebben ze ook erg veel bewondering voor je.”

Heb je de ambitie om professioneel voetbalster te worden?
“Als je iets doet, wil je daar altijd het meeste uit halen denk ik. Er is alleen een groot verschil tussen professioneel voetbal van mannen en vrouwen. Professioneel damesvoetbal kun je niet zien als een baan. Er valt geen brood mee te verdienen.”

Hoe zie jij jezelf over vijf jaar?
“Nog steeds voetballen bij ‘t Zand, mits het te combineren is met school. Ik heb geen behoefte om naar een andere club te gaan. Een aanbod moet je altijd goed overwegen. Alleen heb ik het hier heel erg naar mijn zin dus waarom zou ik dan iets nieuws zoeken?”

Bedankt voor je tijd. Heb je nog wat advies voor meisjes die ook een sportief leven willen leiden?
“Doe vooral wat je leuk vind. Iets waar je voor wilt gaan. Of je er goed in bent dat komt later wel. Zorg ervoor dat je het gewoon naar je zin hebt.”