'Genoeg mensen, maar geen kopers'

Nieuws

BREDA – Maar weinig handelaren hielden een goed gevoel over aan de tijdelijke markt aan de Nieuwe Haven. De conclusie na vier keer een weekmarkt aan de haven: “De markt hoort in de binnenstad.”

>> Dikke onvoldoende voor markt aan de haven

Door Erik Eggens en Wijnand Nijs
In de vrieskou deze dinsdagmorgen komt de markt langzaam op gang op Grote Markt in Breda. “Het is vakantie, veel mensen zijn vrij”, weet een van de kooplieden, zo tegen negen uur. Een aantal van zijn collega’s heeft het er daarom ook van genomen. Na vier keer aan de haven te hebben gestaan, laten zij deze eerste keer op hun oude plekje even aan zich voorbij gaan.

Kledinguitbaatster Soeters niet. Zij stond weer op haar vertrouwde plek midden op de Grote Markt. Over de tijdelijke locatie was ze kort. “De opstelling was slecht. We hebben er vier keer gestaan en vier keer op een andere plek. De eerste keer stonden we aan het eind van de Prinsenkade bij het advocatenkantoor. Dat was een zwarte dag.”

Veel handelaren vonden de markt te uitgestrekt. “Het Chasséveld was beter”, zo verwees een bloemenhandelaar naar een eerdere alternatieve locatie van de weekmarkt. Over zijn plek had hij geen klagen. “Ik stond voor de brug, dat was leuk en prima zichtbaar.”

Stoffenhandelaar Van der Lee had het na één keer wel gezien. “Ik vond het sfeerloos.” De andere drie keer dat de markt aan de Nieuwe Haven was, heeft hij aan zich voorbij laten gaan. Zo waren er meer. D. Gresel-Van de Ende liet de tweede dinsdag schieten. “Er kwam een heel ander publiek, mensen die op weg waren naar hun werk, niet het winkelend publiek zoals op de Grote Markt.”

J. Schuermans (stoffen en gordijnen) sluit zich daarbij aan. “Er waren genoeg mensen, maar geen kopers.” Hij zag zijn omzet flink dalen. “Het oogt mooi, daar aan de haven. Maar het was mooi weer, als het regent en waait dan is het koud daar.” Zijn conclusie was kort: “De markt hoort in de binnenstad.”

Toch was niet iedereen ontevreden. Onderkledinghandelaar Couvreur was tevreden. “De gemeente heeft er alles aan gedaan om het ons naar de zin te maken. Het Glazen Huis was super voor Breda.” Ook vishandelaar Holleman was te spreken over de tijdelijke marktplaats. “Ik had een superplek.”

Een aantal kooplui beklaagde zich over het autoverkeer naar de KMA. “Dat was niet prettig.”