Groenhart wil mentaliteitsverandering bij dames Zwart-Wit

Sport

BREDA – Coach Eric Groenhart was zondagmiddag even niet in de stemming. De vrouwen van Zwart-Wit verloren thuis kansloos van Heeze, 0-3. Daarmee komt de onderkant van de eerste klasse C gevaarlijk in zicht. Wat Groenhart betreft gaat er liefst deze week nog wat gebeuren. “De tijd van vaststellen is voorbij, we moeten nu opereren.”

>> Fotoalbum Zwart-Wit - Heeze

“Het liefst zou ik vanaf maandag al drie keer in de week gaan trainen”, stelt de verliezend coach. Hij maakt een rekensom. “Al onze tegenstanders trainer drie keer in de week, wij twee keer. Dat betekent dat je elke maand een week achterloopt. Met alles. De manier waarop je afspraken nakomt, hoe je ingespeeld bent, conditie.”

Groenhart zag zijn vrouwen zondag tegen Heeze machteloos over het veld stappen. “Al vanaf de eerste minuut. De wil is er wel, maar het wordt niet in daden omgezet.” De 0-3 verbaasde hem dan ook niet. “Het is net alsof het hele team niet deelneemt aan de wedstrijd. Het heeft er vandaag geen seconde ingezeten. Al vanaf het eerste fluitsignaal was het niet goed.”

De ervaren coach, ruim vijftien jaar actief geweest bij Stichtsche, heeft zo zijn gedachten over de oorzaak van het gebrek aan prestaties. “We moeten tot een mentaliteitsverandering komen”, zo stelt de coach. “Het is een gezellige groep meiden, en een leuke club. Maar ik ben niet in de wieg gelegd om elke zondag op mijn bek te krijgen.” Want, zo weet hij: “Na tien keer verliezen is het niet meer gezellig.” De coach miste twee ervaren speelsters: met vakantie, respectievelijk een maand en drie maanden. “Daar werd ik nu mee geconfronteerd. Dat gebeurt komend jaar echt niet meer.”

Hoog op het lijstje van Groenhart staat dus het opvoeren van de trainingsintensiteit. Wat hem betreft blijft het daar niet bij. “Ik heb meerdere plannen, maar die ga ik nu niet vertellen. Of ik ze kan en mag verwezenlijken? Ik ga ze in elk geval voorstellen. Want er moet echt iets veranderen. We zijn uit het traject van vaststellen. Nu moeten we opereren. Er gaat nu iets niet goed, nu moeten we iets doen.”

Groenhart kwam voor de langere termijn mét een meerjarenplan richting Breda. “Met die insteek ben ik ook deze kant op gekomen. Het doel voor dit jaar? In deze klasse blijven.” Mogelijkheden zijn er zat, denkt Groenhart. “Elke club heeft talenten. Dus hier zijn die ook, dat moet ook wel met zoveel leden. Ik ben nu vooral aan het kijken. Naar de meisjes A1, en B1. We moeten de talenten naar boven halen. Dames 1 moet geen kasplantje worden.”
Volgens hem is er ook geen andere weg. “Dat ziet het bestuur ook. Anders worden je talenten weggezogen door andere clubs uit Breda.”