Mannen Zwart-Wit weer stapje verder

Sport

BREDA – Nee, dit was niet de beste wedstrijd voor Zwart-Wit, erkende coach Jan-Willem van Trijp. Maar dat de Bredase hockeyers toch nog winstkansen kregen in de in 2-2 geëindigde thuiswedstrijd tegen Groningen, dat stemde hem tevreden.

Van Trijp zag een ouderwetse wedstrijd met twee gezichten. De Bredase hockeyers begonnen sterk, maar lieten zich in het tweede deel van de eerste helft de kaas van het brood eten. De Groningers kwamen met hun tweede bal over de 23-lijn op 0-1, en kregen wat later een door heel Zwart-Wit onbegrepen strafbal tegen, 0-2. Keeper Tim Conrads zat nog wel in de goede hoek, maar kon de inzet niet stoppen. De strafbal volgde op een vermeende duwactie van Waldo Kock, die de gevaarlijke Groningse aanval moest afstoppen. Maarten van Beers slaagde er op slag van rust net niet in de bal van dichtbij over de lijn te frommelen. De bal belandde met veel pech met een boogje boven op de lat.

“Ik de rust heb ik ze flink de waarheid gezegd”, vertelt Van Trijp. “We speelden niet geconcentreerd genoeg, waren niet scherp genoeg.” De boodschap van de coach bleek overgekomen. Groningen kwam er na rust niet aan te pas.
De thuisploeg begon de tweede helft overdonderend. Een rijtje van drie strafcorners was de opmaat naar de aansluitingstreffer. Door blessures moest Van Trijp andere varianten instuderen. Dat bleek te werken.

Al kwam de 1-2 niet uit een strafcorner. Sam Broekman bracht de bal uit een vrije slag op de rand van de cirkel. Uit de voortzetting volgde het slimme zetje van Guido Groeneveld. Drie minuten later werd de stormloop van de thuisploeg beloond. Wederom een strafcorner, die dit keer door Teun van Olphen loepzuiver achter de Groningse doelman werd gepusht, 2-2.

Van Trijp kon al met al leven met de 2-2. “Het is een goede uitslag”, erkende hij. “Wij hebben kansen op 3-2 gehad, maar zij ook.” Zo plukte keeper Tim nog een bal uit de bovenhoek, en was Cody Tribe zo attent om een strafcorner van de lijn te halen.

Zo behaalde Zwart-Wit vijf punten uit de laatste drie thuiswedstrijden. “Ik had er liever twee meer gehad”, gaf Van Trijp aan, die gelijkertijd constateerde dat hij tevreden is over het verloop van de competitie. “Wij hadden in het begin moeite met het niveau. Ik denk dat we nu wel gewend zijn. Ik denk dat we tegen elk team punten kunnen pakken.”

Aanstaande zondag gaan de Bredanaars op bezoek bij Victoria, een duel dat eerder werd afgelast. “Daar gaan we voor de winst.” Als dat gebeurt, staat Zwart-Wit op acht punten. “Ik denk dat je achttien punten nodig hebt om er in te blijven”, analyseert de coach. Dat moet dan vanaf 1 maart gebeuren, want na aanstaande zondag is het winterstop.