Zwart-Witte liefde van Down Under

Sport

BREDA – Niet alleen de liefde voor de club was een reden voor Zwart-Wit speler Cody Tribe terug te keren naar Nederland. De Australiër vond naast het hockey nog een andere hartstocht: Ingrid Diepstraten, hockeyster bij dezelfde vereniging. “Precies een jaar geleden zat ik met een blessure bij Cody achter op de fiets. Sindsdien zijn we samen.”

Door Serge Mouthaan
Na een seizoen hockeyen in Breda keerde Tribe (21) terug naar zijn land van herkomst. Voor het hockey. Nu is hij terug: het hockey en zijn vriendin. Voorlopig als toerist, maar vanaf begin volgend jaar heeft hij ook zijn werkvergunning. Die gaan ze samen aan de andere kant van de wereld ophalen. Het wordt voor Diepstraten de eerste kennismaking met het land Down Under. “Ze is erg bang voor spinnen dus dat wordt lastig”, aldus Tribe. “En voor de rest van die enge beesten bij jullie”, reageert de Bredase lachend.

Het was geen liefde op het eerste gezicht volgens de tweeëntwintig jarige hockeyster van dames één. De aandacht rond Tribe werkte voor haar averechts. “Vorig seizoen tijdens de eerste wedstrijd van Cody kwamen veel mensen kijken. Hij was de eerste Australiër bij de club. Iedereen wilde hem ontmoeten. Ik was door al dat enthousiasme niet geïnteresseerd in hem.”
Vier weken later sloeg de vonk alsnog over. “Ik blesseerde mijn enkel en hij bracht mij achter op de fiets naar huis. We raakten aan de praat en dat is nu precies een jaar geleden.”

Tribe herinnert haar van een aantal wedstrijden in 2007 die hij in Nederland speelde met zijn oude club uit Sydney, Norwest Strikers. “We hockeyden tot twee keer toe tegen Zwart-Wit. Ik heb haar toen wel gezien, maar ik was meer bezig met de sport. Ik heb na een van die partijen aan trainer Jan-Willem van Trijp gevraagd of ik hier kon komen spelen. Hij vond mij goed genoeg voor de selectie. Zodoende ben ik in Breda beland.”

De Australiër is meer bezeten dan Diepstraten, zegt de Bredase. “Ik merk dat alleen al aan het rekken en strekken. Ik doe dat op het veld voor een wedstrijd. Cody is thuis al bezig met oefeningen. Voor en na de wedstrijd. Hij doet alles om fit te blijven.” Volgens Diepstraten heeft de verdediger van Zwart-Wit meer kwaliteit dan zijzelf. “Het niveau waarop we spelen met eerste dames team van de club is prima. Ik denk dat de eerste klasse voor zowel mijzelf als het team op dit moment het hoogst haalbaar is.”

Het kampioenschap van vorig jaar van heren één en de daaropvolgende promotie naar de overgangsklasse past precies in het doel wat Tribe nastreeft. “Ik wil het liefst in Nederland de top bereiken. De competitie hier valt te vergelijken met de Engelse Premier League in het voetbal. Beter is er niet. Daarom wilde ik graag in Nederland spelen.”

Wat ze doen als Tribe niet verder kan bij Zwart-Wit en misschien weer gaat hockeyen in Australië, weten ze nog niet. “Daar is gelukkig geen sprake van. Maar als ik weg moet bij de club kan ik misschien naar een ander Nederlands team in de overgangsklasse. Dan ben ik in ieder geval bij Ingrid. Ik weet niet wat er gebeurt als ik niet hier kan blijven, maar dat zien we dan wel.”
Diepstraten: “We wonen sinds vier maanden samen en het gaat erg goed tussen ons. We zijn jong en pas een jaar samen. Eerst ga ik met Cody naar Australië en wie weet wat de toekomst brengt.”