Van den Goorbergh op stoom in Dakar

Sport

BREDA - Een rustdag en de 8e en 9e etappe zitten erop. Hoe staat het ervoor met de Bredase coureur Jurgen van den Goorbergh? “Toen ik vertrok voelde ik meteen dat het goed zat”, aldus de motorrijder over zijn 9e etappe. 12 januari reed hij de etappe in Chili, van La Serena naar Copiapo, zeer succesvol. De etappe van woensdag is door het slechte weer afgelast.

door Peter Hendriks
Van den Goorbergh kruipt gestaag naar boven in het klassement en verslaat in de 9e etappe zijn directe Noorse concurrent Ullevalseter. “Het was de mooiste en moeilijkste dag tot nu toe. Ullevalseter is me geloof ik wel vier keer voorbijgekomen, maar aan de finish was ik hem toch voor”, zegt Van den Goorbergh. 10 uur en 7 minuten zetten hem op de 18e plaats in het speciaal klassement en 27e in het algemeen klassement.

Bij de Bredanaar zit het motorrijden in de genen. Hij komt uit een echte ‘race-familie’ en heeft zelf in de hoogste klasse van motorsport meegereden. Zo reed hij jaren in de toenmalige 500cc en later ook de MotoGP. Na zijn wegracecarrière werkte van den Goorbergh nog voor Honda, gaf hij commentaar bij de MotoGP wedstrijden voor RTL GP en bereidde hij zich in 2008 voor op de Dakar Rally van dat jaar. Maar deze werd door terreurdreiging afgelast.

Na een afgelaste editie van 2008 doet Van den Goorbergh het goed in de Dakar Rally van 2009. “Ik heb echt lekker rond geknuppeld, maar wel mijn eigen plan getrokken. En dan komen de resultaten vanzelf”, aldus de motorrijder. Met nog 5 etapes te gaan komt de Bredanaar op 18 januari bij de finish in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan.