NAC sterker de winter uit

NAC

BREDA – Na drie weken winterstop speelt NAC zaterdag tegen FC Utrecht. Eindelijk mag NAC-trainer Maaskant weer spelers kiezen in plaats van noodoplossingen bedenken.

De selectie snakte namelijk in december naar het einde van de eerste competitiehelft. De ziekenboeg werd voller en voller en degenen die wél konden spelen, maakten op het veld een vermoeide indruk. De verliespartijen tegen onder andere ADO Den Haag, Sparta en Feyenoord waren een indicatie dat de Bredanaars niet meer de kracht hadden om de geweldige seizoensstart een vervolg te geven.

Drie weken rust kon de ploeg van Maaskant dan ook goed gebruiken. In de winterstop stond een trip naar Spanje centraal. Daar moest de NAC-selectie weer op krachten komen. Dat lukte, al hadden de spelers ook niks anders te doen in het, naar verluid, saaie hotelcomplex in Málaga.

De geblesseerde spelers Van der Leegte en Reuser (die meteen belangrijk was in het gewonnen oefenpotje tegen Heracles) meldden zich weer beter. Daarnaast kreeg Penders de tijd om nog wat aan te sterken. Slechts Elshot en Lurling zijn door blessures nog niet inzetbaar.

Andere NAC’ers die op hun laatste benen liepen, hebben tijdens de competitiepauze ook op adem kunnen komen. Tel daar winterstopaankoop Boukhari en de van een schoring terugkerende Fehér bij op, en je mag stellen dat NAC klaar is voor de tweede seizoenshelft.

Dat mag ook wel, gezien het programma van aankomende weken. Vijf competitiewedstrijden in 22 dagen. En NAC ontmoet niet de minste ploegen in die hectische weken; onder andere PSV, FC Twente en Heerenveen, alledrie uitwedstrijden. Daar komt dan aanstaande woensdag nog de bekerwedstrijd bij tegen FC Groningen (in Breda).

Maar eerst treft NAC zaterdagavond FC Utrecht. En waar de bredanaars een tamelijk rustige eerste seizoenshelft kende, daar rommelde het in Utrecht. Trainer Van Hanegem vertrok (via een gat in de omheining). Eerder al werden de vier assistent-trainers ontslagen, van wie er inmiddels één weer terug in dienst moest worden genomen na een gewonnen rechtszaak. En passant vertrok ook technisch directeur Piet Buter en noemde zijn ex-club ‘het lachtertje van het Nederlands voetbal’.

Met aan Utrechtse zijde zes afwezigen, tot dusver slechts twee gewonnen uitwedstrijden en gerommel in het technisch management, is de wedstrijd zaterdag voor NAC een uitstekende kans om het jaar goed te beginnen.