‘Meeste geleerd van Ten Cate’

NAC

BREDA - Als eerste begon Csaba Fehér woensdag aan de bloedstollende penaltyreeks in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen. En met succes, want hij schoot resoluut binnen. Aan de vooravond van de wedstrijd tegen zijn oude club PSV praat Fehér over de bekerwedstrijd, Hongarije en Henk ten Cate.

“Ik heb bij NAC al vaker penalty’s genomen en voelde me goed woensdag. Ze vroegen aan me: welke wil je nemen. Toen heb ik meteen gezegd: ik neem de eerste”, vertelt de 33-jarige Hongaar.

Na de wedstrijd uitgebreid feesten was er voor hem niet bij. “Het omkleden duurde iets langer, maar het is niet laat geworden. Ik ben woensdag gelijk na de wedstrijd naar huis gegaan. Maar slapen lukte niet meteen”, lacht de vlot Nederlands pratende Fehér.

Individuele kwaliteiten
Tijd om terug te blikken, is er volgens hem niet. Hij geeft aan dat er op de training van vrijdag vooral vooruit gekeken werd naar de wedstrijd tegen PSV; in Fehérs ogen nog steeds een titelkandidaat. Het grootste gevaar schuilt volgens hem in de individuele kwaliteit van de PSV’ers.

Veel contact heeft hij niet meer met zijn voormalige ploeggenoten uit Eindhoven. Maar wel met de Hongaarse oud-NAC’ers Gabor Babos en vooral Petö. “Tamas spreek ik redelijk vaak. We waren namelijk al vrienden vóór we naar Nederland kwamen. We praten over Hongarije, maar vooral veel over voetbal. Tamas is nu assistent-trainer bij een amateurclub en scout bij Ujpest TE (oude club van Fehér en Petö, red.) en heeft zijn draai gevonden.”

Paar jaar voetballen
Zelf wil Fehér ook terug naar Hongarije als hij is gestopt met voetballen. “Nederland bevalt prima, maar ik ben Hongaar en mijn familie en vrienden wonen er ook. Maar wat ik na mijn spelerscarrière ga doen, weet ik nog niet. Ik wil eerst nog een paar jaar voetballen dus ik ben er nog niet zo mee bezig.”

Het rijtje trainers waar Fehér mee heeft gewerkt is indrukwekkend, onder andere Ronald Koeman, Guus Hiddink, Henk ten Cate, Ernie Brandts en Robert Maaskant. Op de vraag van wie Fehér het meest heeft geleerd, is hij stellig: Ten Cate. “Hij maakt van iedereen een betere voetballer. Je hebt elke maand het gevoel dat je beter wordt bij hem. Zo heeft hij mij geleerd dat je elke training honderd procent geconcentreerd moet zijn. Dat is Ten Cate zelf ook.”

Wisselen kost kwaliteit
Fehér staat bekend om zijn veelzijdigheid. Rechtsback, op de nummer 10 positie of rechtshalf; een trainer kan veel kanten met hem uit. Niet altijd tot genoegen van hemzelf. “Het is lastig om één keer hier te spelen en dan weer daar. Als ik rechtsback moet spelen en daarna weer op het middenveld kost dat kwaliteit. Speel ik vijf keer achter elkaar op dezelfde positie dan merk ik dat ik beter wordt. Dat heb ik ook tegen de trainer gezegd, maar het is zijn beslissing.”