Maaskant kan opgelucht ademhalen

NAC

BREDA - “Wij hadden dit succes nodig”, trapt NAC-trainer Maaskant na de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC een open deur in. Na zeven competitiewedstrijden zonder overwinning (de 2-0 tegen Vitesse van 20 december was de laatste zege) bleven de drie punten eindelijk weer eens in Breda.

“We begonnen brutaal met onze twee centrumverdedigers tegen hun twee spitsen”, legt Maaskant uit. “Daardoor kwamen onze backs vrij en konden we veel naar voren spelen.” Dat deden Loran op rechts en Gorter op links ook. “Daardoor konden we goed druk ontwikkelen.”

Toch leverde dat goede spel niet veel op. “We hadden twee, drie goals moeten maken.” Het werd er dus maar één, uit een corner. Tot verbazing van Roda-trainer Harm van Veldhoven. “Na twintig minuten kwam er meer beweging in het spel van NAC”, vertelt hij. “Het was 25 minuten afzien voor ons. We hadden geen verhaal tegen hun spel en stonden positioneel slecht. NAC hoefde weinig te doen. Gewoon de bal voor het doel gooien en iemand zou hem er wel in lopen. Daarom verbaasde het me dat de goal viel uit een stilstaande situatie.”

De 1-0 ruststand werd dus ook de eindstand. Maaskants verklaring? “We waren na rust minder. We misten vastigheden en automatismen.” En de rode kaart voor Roda-verdediger De Fauw? Die leek eerder een belemmering voor NAC dan voor de Limburgers. Want juist de thuisploeg begon slordiger te voetballen, maar wist wel te voorkomen dat het scenario van NAC-Utrecht werd herhaald. Toen kreeg NAC in blessuretijd toch nog een doelpunt tegen waardoor het twee punten verloor.

Na afloop had Maaskant zijn ploeg een compliment gemaakt. Vooral omdat het niet de gebruikelijke krachten waren die de punten hadden binnengesleept. “Toen ik van het veld de kleedkamer in liep, stond er een heel elftal op me te wachten……..in kostuum.”