NAC pakt eindelijk weer drie punten

BREDA – Zes wedstrijden moest NAC er op wachten, maar de eerste overwinning van het kalenderjaar is een feit: 1-0 tegen een zwak Roda JC.

De laatste jaren was Roda een lastige tegenstander voor NAC. In de drie voorgaande duels in het Rat Verlegh stadion wisten de Bredanaars geen doelpunt te maken tegen de geelzwarten uit Kerkrade en wist het maar één punt te pakken. Ondanks acht afwezigen wist NAC deze keer wél te domineren en verdiende het de drie punten, want het had het beste van het spel. De Bredanaars speelden af en toe mooi combinatievoetbal, het creëerde veel kansen en ook de verdediging liet van zich spreken: Loran kwam vaak mee naar voren en jongeling Hofstede hield zich knap staande tegen Roda-aanvaller Yulu-Matondo

Vooraf was er hoop dat Amoah weer terug zou keren in het elftal. Dat was zeer van pas gekomen, want NAC miste duidelijk een afmaker voorin. Met name Idabdelhay en Kwakman kregen beiden, tot twee keer toe, kansen op een voorsprong. Maar de Bredanaars wisten het doel met moeite te vinden. Al werkte scheidsrechter Van Egmond ook niet echt mee toen hij NAC geen strafschop toekende na een overtreding op Gorter.

Toch kon NAC met een voorsprong gaan rusten. In de 42e minuut kopte Boukhari de bal in de verre hoek achter Roda-keeper Castro. Overigens nadat diezelfde Boukhari eerder al een gele kaart opliep vanwege een tuimelpartij die door Van Egmond als een schwalbe werd beoordeeld.

Nou moet gezegd dat ook Roda meewerkte aan het eigen verlies, want op een enkele mooie actie van Hadouir na (afstandsschot op de lat), stelde het er in de eerste helft bitter weinig tegenover. De club staat zestiende op de ranglijst en dat was gezien het vertoonde spel niet echt verbazingwekkend. Ze misten overigens wel hun beide topscorers Oper en Cissé.

Na acht minuten in de tweede helft moesten de Limburgers het ook stellen zonder verdediger De Fauw. Hij kreeg rood na hard inkomen op Reuser. Met de voorsprong op het scorebord liet NAC Roda komen, maar echt gevaarlijk werd het nooit voor het doel van Ten Rouwelaar.

Vooraf deed Maaskant een oproep aan de aanhang om zich te laten horen. Dat deed het publiek zoals altijd, maar sinds de uitwedstrijd tegen PSV was er eindelijk weer eens reden tot juichen.