t/m 26 april

OOG in OOG

Cultuur

Opening: 06/03 vanaf 20:00 uur
Expositieduur: 06/03/09 – 26/04/09
Stichting KOP, Speelhuislaan 171 Breda

Het portret als statusbevestiging, registratie of als weergave van een karakter. Er zijn veel manieren waarop kunstenaars omgaan met het portretgenre. Het zelfportret, groepsportret, documentaireportret, geënsceneerde en gemanipuleerde portret hebben ieder hun specifieke eigenschappen en makers.

De expositie Oog in Oog geeft inzicht in hoe hedendaagse kunstenaars zich verhouden tot het portretgenre. De expositie toont eveneens het spanningsveld tussen fotografie en schilderkunst. Schilders en fotografen hebben ieder hun eigen manier om personen en persoonlijkheden te verbeelden. Beide media hebben technische beperkingen maar ook specifieke kwaliteiten.

Waar bij het ontstaan van de fotografie nog gevreesd werd voor het voortbestaan van de schilderkunst, bewijst deze expositie het tegendeel. Zowel in de schilderkunst als in de fotografie ontwikkelt het genre zich. Niet langer is de weergave van de werkelijkheid het belangrijkst. De schilder kan op geheel eigenwijze de geportreteerde vastleggen zonder enige vorm van realisme. In de fotografie is dat moeilijker, maar ook hier speelt de maker met zijn eigen visie op de geportreteerde. De vraag wiens verhaal je ziet, dat van de maker of de geportretteerde, dringt zich steeds vaker op.
Oog in Oog laat het werk zien van bekende en minder bekende, beginnende en ervaren fotografen en schilders. Foto's en schilderijen van verschillende soorten portretten en uiteenlopende technieken hangen door elkaar. Een deel van de expositie is door BISK samengesteld als educatieproject voor basisscholieren. Deze zullen de expositie dan ook in grote getalen bezoeken. KOP heeft het geheel aangevuld met tal van foto's en schilderijen die ook voor een breder publiek meer dan interessant zijn om oog in oog mee te staan.

Deelnemende kunstenaars:
Carli Hermes, Anton Corbijn, Henk Tas, Carel van Hees, Taco Anema, Ellen Kooi, Ruud van Empel, Celine van Balen, Paul de Nooyer, Louise te Poele, Suzanne Jongmans, Kathelijne Roosen, Petra Stavast, Willum Geerts, Tamara Muller, Pascal Bastiaenen, Hans Meertens, Cecile Verwaaijen, Thijs Persijn, Jaap de Vries, Anouk Bax, Sidi El Karchi, Ali Kazim, Rein Blank, Daniëlle van Ark, Anouk Kruithof, Trijntsje Nauta en Rutger Termohlen.

Meer informatie op www.stichtingkop.nl
Beeld links: Thalia door Petra Stavast – rechts: Julie door Cecile Verwaaijen