Totdenringen gaat 44 jaar in de tijd terug

Nieuws

TOTDENRINGEN – Klokslag half twee ging de optocht van Totdenringen van start. 21 wagens en loopgroepen amuseerden het publiek. Het is voor de Sikken geen gewone carnaval, het is namelijk hun jubileumjaar. De Algemene Karnavals Viering De Sikken bestaat 44 jaar.

>> Foto's optocht Totdenringen

Aan de hand van het thema ‘Witte gij wat ze deeje 44 jaar geleeje’ kwamen mooie creaties voorbij in de optocht. Rollators, oude kinderwagens, snorfietsen, opa’s, oma’ s ze waren allemaal te zien.

Waar het in de rest van Breda regende, sneeuwde het een half uur lang in de straten van Totdenringen. Zakken vol met witte confetti werden vanaf de prinsenwagen naar beneden gegooid.

Prins Frans Dun Irste versloeg de optocht vanaf de prinsenwagen. Hij sprak elke deelnemer persoonlijk toe. “Wa’dun geweldige wagen hebben jullie dit jaar weer gemaakt, daar zijn veel pizza’ s en shoarma voor naar binnengewerkt, denk ik zo”, spreekt hij als een van de jeugdgroepen voorbijkomt.

Frans, een vaste bezoeker van de optocht geniet duidelijk van de voorbijgaande stoet. “Ik weet niet precies hoeveel jaar ik tot nu toe gezien heb, maar dat zijn er aardig veel”, vertelt de 69-jarige dorpsbewoner. “ “De optocht heeft een echt dorps sfeertje, ons kent ons.” Met af en toe wat hulp van de raad van elf weet de prins bijna elke deelnemer bij naam te noemen.

Net iets minder dan veertig minuten duurde de optocht. Voor de meeste toeschouwers lang genoeg. “Het is echt heel koud, en die motregen die maakt het nog erger”, vertelt een rillende toeschouwer die zijn weg naar huis loopt. "Even thuis opwarmen, en dan naar de prijsuitreiking."