Gehavend NAC treft Vitesse in vorm

NAC

BREDA – Werd met de terugkomst van Lurling, Gilissen, Amoah, Reuser en Van der Leegte de Bredase blessurelijst de voorbije weken steeds korter, tegen Vitesse zal Maaskant weer inventief moeten zijn.

Oer-NAC’er Penders is geschorst na zijn gele kaart van vorige week tegen Feyenoord, topscorer Amoah gaf aan nog steeds niet helemaal fit te zijn, Mtiliga en Van der Leegte kregen weer last van blessures en Elshot, Idabdelhay en De Graaf doen al weken niet mee. Daarnaast is het meespelen van winterstopaankoop Boukhari twijfelachtig.

Iemand op wie de diverse blessuregolven weinig vat lijken te krijgen, is Kees Kwakman. De van RBC overgekomen verdediger/middenvelder speelde op twee na alle competitieduels mee. Dat Maaskant hem zo vaak heeft opgesteld, was boven Kwakmans verwachting. “Ik had er zeker niet op gerekend zo veel te spelen die seizoen.” Dat denken volgens hem weinig jongens die voor het eerste jaar in de eredivisie actief zijn.

“Ik heb de kwaliteit dat ik altijd fit ben. Net als bijvoorbeeld Fehér, Kolkka en Gorter”, zegt de 25-jarige NAC’er. Die fitheid kwam mede doordat hij dit seizoen weinig in de verdediging speelde zoals hij bij eerdere clubs wel deed. “Op het middenveld moet je meer lopen.” Dat hij daar vaker wordt geposteerd, zorgt er volgens hem voor dat zijn handelingssnelheid is verbetert. “Je hebt achterin wat meer tijd dan op het middenveld”, is zijn verklaring daarvoor.

Tegen Vitesse aanstaande zaterdag moet NAC vooral het “eigen spelletje blijven spelen” volgens Kwakman. Dan ziet hij wel kansen. Makkelijk zal het in ieder geval niet worden. Vitesse heeft negen thuiswedstrijden achter elkaar niet verloren en tijdens die reeks kwamen onder andere AZ, Ajax, Feyenoord, Heerenveen en PSV op bezoek.

Kwakman roemt vooral Theo Bos, sinds begin 2009 de trainer van Vitesse. “Die heeft wel een handje in het succes.” Onder Bos behaalde Vitesse vijftien punten uit negen duels. Een puntenaantal waar zijn ontslagen voorganger Hans Westerhof zeventien wedstrijden voor nodig had. “Vorige week hebben ze verloren van Volendam (de eerste Arnhemse nederlaag in acht duels, red.), dus de wedstrijd tegen ons is een mooie kans om dat goed te maken”, denkt Kwakman.

Opvallend detail: in 1998 was Vitesse – NAC(4-1) de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion van de Arnhemmers, het Gelredome. Tevens was dat Bos’ laatste wedstrijd voor Vitesse en in het betaald voetbal.