Counterend Ajax is NAC te slim af

BREDA – NAC kletste erop tegen Ajax, maar het was niet genoeg. Bij de Bredanaars ontbrak het aan scherpte op de juiste momenten. Een weinig overtuigend Ajax sloeg wel toe. Uit een kluts en een counter, en een misverstand: 0-3.

Europacupvoetbal. Daar gaat het voor NAC om in deze fase van de competitie. De Bredanaars staan er goed voor en hebben via play-offs alle uitzicht op een herhaling van het avontuur van een paar jaar geleden. Voor Ajax gaat het ook om Europa. Alleen dan om het veroveren van een Champions League-ticket. Dat de ploeg van Van Basten daarvoor moet spelen is een teleurstelling voor de Amsterdammers, die vooraf als grote titelkandidaat werden bestempeld.

Door die titel kan inmiddels een dikke streep. Ook tegen NAC bleek waarom. De ploeg van Van Basten oogde onzeker, bouwde slecht op en was het grootste deel van de wedstrijd niks beter dan NAC. Dat het 0-3 werd, had NAC vooral aan zichzelf te danken. Ajax bleek wel slimmer, en gehaaider, en had de individuele klasse van Aissati en Suarez.

Mooi voorbeeld was de 0-2, NAC was met man en macht naar voren voor een hoekschop. Die werd echter slecht genomen en Ajax bleek razendsnel in de omschakeling. Aissati spurtte het veld over en behield het overzicht. Zijn pass op de volledig vrijstaande Van der Wiel was op maat, 0-2. Binnen een minuut na de 0-2 kreeg Boukhari een ogenschijnlijk niet te missen kans. Dat had de aansluiting kunnen zijn, ware het niet dat Van der Wiel er goed tussen zat.

Tien minuten voor rust ging het voor het eerst mis voor NAC. De Bredanaars lieten Ajax meer ruimte om op te bouwen. Een kans van Enoh werd gepareerd door Ten Rouwelaar, maar na de corner die volgde, kreeg Vermaelen van dichtbij een niet te missen kans: 0-1.

De ploeg van Maaskant startte furieus, vooral onder aanvoering van Lurling. Die dwong op die manier kansjes en mogelijkheden af. In de zevende minuut leek dat bijna in de 1-0 te resulteren. Een misverstand tussen Vermeer en Van der Wiel bezorgde NAC de eerste hoekschop van de wedstrijd. De kopbal van Kwakman die daaruit volgde was echter wel voor Vermeer. Ook de rebound van Zwaanswijk werd gepareerd.

In de vijftiende minuut deed Boukhari een vrije trap slim bij Penders belanden. Via hem kreeg Zwaanswijk de bal, die met een boogje de paal raakte. Tussentijds redde Ten Rouwelaar goed op een vrije trap van Suarez.

Ajax counterde vooral slim en goed de wedstrijd uit en NAC was niet bij machte de bezoekers af te stoppen. Vier minuten voor tijd maakte Suarez aan alle Bredase illusies een eind: 0-3. Op dat moment speelde NAC echter al va banque, met Amoah, Kramer en Penders in de spits.