Woningbouw Breda zakt in

Nieuws

BREDA – De komende jaren zal de woningbouw in Breda met 40 procent per jaar terugvallen. De oorzaak van het tegenvallende toekomstplaatje is de huidige financiële crisis. Dat maakte het college donderdag bekend.

De crisis veroorzaakt volgens de gemeente afnemende vraag uit de markt en is er sprake van financieringsproblemen bij projectontwikkelaars. Vanaf oktober 2008 is het aantal verkochte huizen gedaald en in het eerste kwartaal van 2009 is het aantal bouwaanvragen afgenomen.

Het college wil in 2009 nieuwbouwprojecten stimuleren om de teruggang tegen te gaan. Zij heeft daarom onder andere afspraken gemaakt met de woningcorporaties om tot en met 2012 ongeveer 4000 woningen te bouwen.

De gemeente streeft na om dit jaar van de nieuwbouw 30 procent ‘bereikbare’ woningen te realiseren. Vorig jaar was het aandeel van betaalbare huizen 26 procent. “Dat is vastgelegd in de woonvisie 2007-2010. We willen dat het percentage elk jaar groeit”, aldus een woordvoerder.

De gemeente Breda kan gebruik maken van een investeringsfonds dat door de Provincie Noord-Brabant in het leven is geroepen. Daarmee kan de woningbouwproductie op peil worden gehouden. Het gaat hierbij om nieuwbouwprojecten die bestaan uit koop- en huurwoningen