Koninginnedag is vier dagen feest in Prinsenbeek

Nieuws

PRINSENBEEK - Dat het met carnaval in Prinsenbeek goed feesten is, weet inmiddels iedereen. Maar dat het vieren van Koninginnedag ieder jaar vier hele dagen in beslag neemt, is wellicht nog niet zo bekend. In een feesttent op de Markt is het dit jaar feest van donderdag 30 april tot en met zondag 3 mei.

Door Carola Fox

Toen het Oranjecomite Prinsenbeek (OCP) op 4 maart 1965 werd opgericht, werden voor Koninginnedag alleen nog maar eenvoudige spelletjes voor kinderen georganiseerd. Negen jaar geleden werd besloten dat de feestelijkheden best wat meer dagen mochten duren. In die tijd werd Marie-Cecile Roovers, directeur/eigenaar van evenementenbureau MCR, en Carlos Staelens aangetrokken als nieuwe bestuursleden van de OCP.

“We wilden iets nieuws verzinnen. Kinderen zijn steeds meer gewend, worden steeds verwender. We gingen op zoek naar iets wat snel, spannend, uitdagend en virtuoos zou zijn. Het werd een playback show voor (basisschool)kinderen, met als naam SuperSterrenshow. Vanaf het eerste moment was de show een daverend succes. In 2010 hopen we alweer de tiende editie te organiseren.”

PR-man Ad Jansen legt uit wat zo bijzonder is aan de Supersterrenshow: “De kinderen worden als echte sterren onthaald. “We hebben professionele kappers en visagisten bereid gevonden de deelnemertjes op te maken en van een fraai kapsel te voorzien. De winnaar mag gratis uit eten bij restaurant Jade Garden en wordt in een limousine het hele dorp rondgereden."

Ontbijt
Naast deze Supersterrenshow mag het gedecoreerden ontbijt inmiddels ook wel een traditie genoemd worden. Alle Bekenaren die in het bezit zijn van een koninklijke onderscheiding, worden uitgenodigd voor een feestelijk ontbijt in De Drie Linden. “We zijn trots op dorpsgenoten met een lintje. Mensen, die een lintje krijgen, betekenen veel voor de gemeenschap”, aldus Marie-Cecile. “Eigenlijk vind ik ieder jaar weer dat er veel te weinig lintjes worden uitgedeeld. Er zijn zoveel mensen die zich vrijwillige inzetten voor een ander.”

Mooi WEER Op De Beek
Nieuw dit jaar is de Mooi WEER Op De Beek show, een persiflage op het programma van Paul de Leeuw. Inwoners van Prinsenbeek kunnen wensen insturen, die vervolgens worden vervuld. De mensen worden op een positieve manier in het zonnetje gezet. Jansen: “De respons is groot en de wensen komen van jong en oud”.

Op zondag is er de jaarmarkt. "Een van de betere in de omgeving", aldus Jansen. "De kooplui komen ieder jaar graag terug. We zorgen, bijvoorbeeld, voor een goede verdeling van de kraampjes, voor voldoende variatie in de koopwaar, entertainment en een bekende artiest”.

Oranjegezindheid
De vraag naar hun daadwerkelijke oranjegezindheid doet beide bestuursleden hartelijk lachen. Beiden vinden vooral de traditie van Koninginnedag belangrijk. “Ik vind het leuk om dingen te organiseren en om iets voor de gemeenschap te doen. Verder lijkt de koninklijke familie mij een leuke familie. Ze doen hun werk goed”, legt voorzitter Roovers uit. Ook Ad Jansen houdt van organiseren. “Iets realiseren voor de gemeenschap is mijn drijfveer. Verder beperkt mijn oranjegezindheid zich tot het Nederlands elftal.”

Kijk voor het volledige koninginnedagprogramma op www.oranjefeesten.nl