Voor even het ziek-zijn vergeten

Nieuws

BREDA – Kinderen van het Amphia ziekenhuis locatie Langedijk konden vandaag even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Jolien Broekhuizen (18) en Fleur Bruijns (21) bezorgde ze een fijne middag. “Voor hun is het leuk, maar voor ons ook!”

De dames staan al klaar in de speelruimte van de kinderafdeling van Amphia Langedijk. Een voor een komen de kinderen binnenlopen. “Ben ik de eerste?!” vraagt Lorenzo. Even later komt Max binnen. Jolien maak ondertussen het beslag voor de cakejes. “Ze doet het goed he!” zegt Max enthousiast tegen Lorenzo. De kinderen mogen zelf het beslag in de bakjes doen. De hele keuken zit onder, maar Max en Lorenzo genieten. Ze vergeten even helemaal dat ze in het ziekenhuis zijn. “Ik mag thuis altijd de lepel aflikken!”

Jolien en Fleur doen een opleiding aan de NHTV. Fleur studeert Management Tourism, Jolien Hotelmanagement. “We doen dit voor het goede doel; we houden allebei van kinderen.” De dames zijn aangesloten bij Dispuut Dames Sophisticats van Phileas Fogg. Ze zijn aspirant-lid. “We kregen van ons dispuut een leuke opdracht: iets doen voor het goede doel. We hebben zelf bedacht dat we dit wilden doen”, aldus Jolien. De meiden dragen groen en roze overalls. “We dragen die vandaag om te laten zien dat we van het dispuut zijn. Ze zijn roze en groen; roze voor vrouwelijkheid en groen voor vruchtbaarheid.”

Als de cakejes in de oven staan komen de stiften op tafel. Net als de goede gesprekken. Max en Lorenzo willen allebei dokter worden. Rob, die inmiddels is aangeschoven, weet het nog niet zeker. “Misschien ga ik later wel in het asiel werken.” Ondertussen komt het bezoek voor de kinderen binnen lopen. De kinderen kijken op, maar gaan daarna onverstoorbaar verder.

Martine Verduijn, pedagogisch medewerker in het Amphia ziekenhuis, vind het leuk dat de meiden er zijn. “Zo hebben ze wat afleiding. In deze ruimte kunnen ze lekker met de kinderen spelen. Er komen vaker mensen leuke dingen doen. Er komt eens in de week iemand voorlezen, en ook de cliniclowns komen eens per week langs. Eens in het jaar doen we iets met NAC. Dat is belangrijk voor ze.”

De cakejes zijn ondertussen gebakken en klaar om versierd te worden. Prinsessenglazuur en gekleurde hagelslag komt erop. De kinderen strijden om het grootste cakeje en er wordt flink geknoeid. Het geeft niet, dat mag vandaag. Er worden er ook een paar aan familie uitgedeeld. Dan is het tijd voor de kinderen om terug te gaan naar hun kamer. Fleur en Jolien zijn tevreden. “Wij hebben echt genoten. Dat die kinderen het toch zo leuk kunnen hebben, dat is toch wel heel mooi om te zien.”