Vlaggenparade: mooie start Bredase Koninginnedag

Nieuws

BREDA – Een mooier begin van de Bredase Koninginnedag was bijna niet mogelijk. Een stralende zon, een prachtige locatie en veel publiek was er voor de Buitengewone Vlaggenparade, die traditioneel op deze dag wordt gehouden.

De Vlaggenparade is echt voor Breda, volgens Marieke Kappetein, woordvoerder van de KMA. “De Buitengewone Vlaggenparade is een eerbetoon aan de inwoners van Breda. We mogen al zoveel jaar gebruik maken van deze locatie in de stad, zo kunnen we iets terug doen.”

De commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), generaal-majoor mr. S. van Groningen nam donderdag het appèl af bij de cadetten. De vlaggen van Breda en Nederland werden gehesen, gevolgd door het Wilhelmus, dat werd gespeeld door Cadetten Tamboerkorps. Daarna kwam het spectaculairste voor de toeschouwers; het ceremoniële kanonschot ter ere van de verjaardag van de koningin. Het geschut was een 25 ponder, afkomstig uit het legermuseum in Delft.

Burgemeester Van der Velden hielp tijdens de ceremonie. In zijn toespraak feliciteerde hij Beatrix en hij noemde het een feest om Koninginnedag te beginnen met de Buitengewone Vlaggenparade. “Het is heel mooi om de dag zo te beginnen, dat we dit mogen vieren in een mooi, vrij en gekleurd land.”