Pechtold: 'Alleen nog de Europese sterren erop'

Nieuws

BREDA - Een hele bus vol D66-leden uit Den Haag stopt vrijdagmiddag voor het zakencentrum Heuvel 100. Uit de bus stappen onder andere fractievoorzitter Alexander Pechtold en Europese lijsttrekker Sophie In 't Veld. Reden voor het bezoek is onder meer dat het zakencentrum met Europees geld tot stand kwam.

>>Foto's bezoek Alexander Pechtold

De naam Heuvel komt Pechtold wat raar over. "Toch gek. Toen we hier binnen reden stond er op een welkomstbord 'Welkom in de Heuvel'. Moest dat niet OP de Heuvel zijn", vraagt de fractievoorzitter zich af. De Bredase fractievoorzitter Saskia Boelema legt hem dan maar eens uit dat Heuvel niet te letterlijk moet worden genomen en eigenlijk staat voor Heuvelkwartier.

De rondleiding gaat langs een aantal bedrijven in het zakencentrum zoals de horrorstudio House of Wax, inpakservice Femina, Proeven van Kunst, de School voor de Fotografie en ook de redactie van BredaVandaag. Bij ieder bedrijf laat Pechtold zich informeren naar wat de (startende) ondernemers van Heuvel 100 drijft.

De horrorstudio maakt de meeste indruk op de delegatie. Naast een aantal kreten als 'geniaal' en 'schitterend' ontvalt een aantal van hen toch ook de uitspraak 'doodeng' en 'luguber'. Bij Van Corler Design onthult de fractievoorzitter samen met Gerbrandy een ontwerp dat de naam 'Schatkast' draagt. De kast beeldt de Europese Unie uit met alle 27 lidstaten. "Een sterk geheel", merkt Pechtold op. "Er moeten alleen nog de gele Europese sterren op."

De rondleiding komt ook langs de redactie van BredaVandaag. Hoofdredacteur Wijnand Nijs heeft voor de gelegenheid op Twitter lezers gevraagd vragen te stellen aan Pechtold. Als de vraag 'wat doet D66 aan de verislamisering van samenleving?' wordt gesteld neemt de fractievoorzitter plaats achter de computer en antwoordt: 'daar blijven wij héél rustig onder ... islam hoeft geen probleem te zijn. Ik ben wel voor scheiding van kerk en staat. Alexander Pechtold'.

De tour eindigt bij Femina inpakservice. "Hier worden het nuttige en aangename verenigd", zo besluit de D66-er zijn rondleiding. "Het is goed te zien dat er onder Europees initiatief creatieve diensten worden verleend. Ik hoop dat ook de gemeente daar creatief mee omgaat."

De campagne voert de D66-ers vandaag nog langs het Spoorzone-project Via Breda en het Jazz Festival. Aan het einde van de middag vindt er in café 't Hijgend Hert een debat plaats over de positie van Nederland in Europa.