Europees parlement flauwekul?

Nieuws

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Voor journalist Carola Fox de aanleiding om een opinieverhaal te schrijven over het nut van Europa. Want wat hebben wij er als inwoners van Breda aan? En waarom zouden we moeten gaan stemmen?

“Europa kost ons alleen maar geld. Europa is veel te bureaucratisch. Europa houdt zich bezig met onzinnige zaken als de ideale kromming van bananen”
Binnen Nederland leven veel van dit soort anti-Europese sentimenten. De verkiezingen voor het Europees Parlement lijken maar weinigen te boeien en men is bang voor verlies van de eigen, nationale identiteit.

Maar op 4 juni hebben we echt wel wat te kiezen. Het Europees Parlement controleert de macht in Europa en is hiermee van wezenlijk belang. Het Europees Parlement heeft veel invloed als volwaardige wetgever, als beschermer van consumenten, maar ook als bewaker van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Het maakt echt verschil in welke politieke richting het Europees Parlement besluiten neemt.

Een pleidooi om te gaan stemmen, aan de hand van een aantal vragen.

Wat levert Europa de burger op?
Was mobiel bellen enkele jaren geleden nog erg duur. Het Europees Parlement heeft ervoor gezorgd dat de tarieven voor mobiel bellen, sms-en en internetten zijn verlaagd en voortaan gebonden zijn aan een maximum van 43 cent per minuut (per 1 juli 2009). Door de Europese concurrentieregels zijn de vliegtarieven fors gedaald. Verder is het anno 2009 gemakkelijker geworden om in een ander Europees land te studeren of te werken. Ook zet het Europees Parlement zich in voor de bescherming van onze privacygegevens.

Europa heeft veel invloed op het dagelijks leven van Europese burgers. Belangrijke actuele thema’s zijn,bijvoorbeeld, milieuwetgeving, klimaatverandering, voedselproductie en de economische crisis.

Wat levert Europa de Bredanaar op?
Ook op lokaal niveau wordt van Europa geprofiteerd. Door Europese subsidies heeft Breda z’n centrum kunnen opknappen en is de haven heropend. Voor Breda met zijn centrale ligging in Europa is het wegvallen van de grenzen van groot economisch belang. Hierdoor heeft Breda Het Nederlands Topinstituut Logistiek weten binnen te halen en is de vestiging van een World Trade Center in Breda weer een stap dichterbij en heeft afgelopen februari het Amerikaanse bedrijf Cibus het Europees hoofdkantoor in Breda gevestigd. Door de goede geografische ligging neemt het handelsbelang van Breda steeds meer toe.

Europese subsidies voor de gemeente Breda
De profilering van Breda als Europese netwerkstad werpt in toenemende mate vruchten af. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft de afgelopen tijd drie subsidies aan Breda toegekend. Met dit geld wordt de kwaliteit van het vestigingsklimaat op bedrijventerrein Emer-Noord-Hintelaken verbeterd. Door een efficiënter ruimtegebruik zal het aantal arbeidsplaatsen op dit bedrijventerrein stijgen. Een ander deel van het Europese geld zal worden gebruikt om het openbare gebied van de Waterakkers (tussen Hoge Vucht en Teteringen) op een hoogwaardige manier landschappelijk in te richten met goede fietspaden en wandelwegen. Tegelijk hiermee wordt de aantrekkelijkheid van woon-werklocatie Werkdonken verbeterd. De derde subsidie wordt aangewend om de wijkeconomie in de Heuvel te stimuleren om extra werkgelegenheid te creëren. Met het geld worden starters en bestaande bedrijven gecoacht en zal worden voorzien in tijdelijke huisvesting voor starters in een verzamelgebouw, een zogenaamde broedplaats.

Europese samenwerking levert de individuele burger dus flink wat op. Zonder Europa zou Breda nog steeds een onbeduidend provinciestadje in West-Brabant zijn. Met Europese subsidies kan de Bredase economie in deze tijden van recessie ondersteund worden en wie geniet er nou niet van de prachtig gerestaureerde Bredase binnenstad.

Carola Fox is freelancejournalist in Breda