Vijf jaar cel voor Belgische die Bredaas stel dood reed

Nieuws

BREDA - De rechtbank Breda heeft aan een Belgische vrouw, die op 10 oktober vorig jaar in Ulicoten twee fietsers uit Breda en Teteringen dood reed, vijf jaar gevangenisstraf opgelegd.

Ook krijgt zij een rijontzegging voor vijf jaar. De rechtbank acht doodslag bewezen, maar heeft bij de hoogte van de straf rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de vrouw.

De rechtbank acht bewezen dat de 36-jarige vrouw uit het Belgische Meerle de twee fietsers, een 82-jarige vrouw uit Breda en een 73-jarige man uit Teteringen, met opzet van het leven heeft beroofd. Zij is in haar auto op een smalle weg bewust harder en slingerend gaan rijden met het hoofd naar beneden. Ze wilde zo een ongeluk veroorzaken waarbij ze zelf ernstig gewond zou raken, en heeft daarbij willens en wetens het risico genomen dat andere weggebruikers het leven zouden laten.

Met haar handelen heeft de vrouw volstrekt onnodig en willekeurig twee slachtoffers gemaakt, wat voor de nabestaanden onherstelbaar leed en verdriet heeft gebracht en ook de samenleving heeft geschokt, zo stelde de rechtbank in haar oordeel.

Volgens de rechter past hierbij alleen een langdurige gevangenisstraf. Dat de rechter toch een substantieel lagere straf oplegt dan de acht jaar die de officier van justitie had geëist, heeft te maken met de geestestoestand van de vrouw.

De rechter neemt de conclusie van een psychiater en een psycholoog over, die beiden stellen dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. De vrouw lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en heeft daarvoor behandeling nodig. De rechter volgt echter niet het verzoek van de verdediging om een verplichte behandeling in combinatie met een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.

Dit is wettelijk namelijk alleen mogelijk bij een gevangenisstraf van (onvoorwaardelijk én voorwaardelijk tezamen) maximaal vier jaar. Zo'n lichtere gevangenisstraf past volgens de rechter niet bij de ernst van het feit.