Jonge columnisten presenteren boek

Nieuws

PRINSENBEEK - De Prinsenbeekse studentes Marit Mol en Jolien Scholte (beiden 20 jaar) hebben een boek geschreven waar je naar eigen zeggen “stijl van achteroverslaat”. De titel van het boek is ‘De aap aan de mouw’. Het is een vrolijk boek, waarin de 60 columns zijn verzameld die de dames voor de jongerenpagina Gutz van BN/Destem hebben geschreven.

Door Carola Fox
“Onze columns bieden een verrassende kijk op het dagelijks leven. We gaan uit van dingen die we zelf meemaken en natuurlijk ook van wat er op het moment in de samenleving speelt, “ legt Marit uit. “We bekijken alles vanuit ons eigen perspectief met veel humor en hier en daar een kritische noot. “Het schrijfproces gebeurt altijd samen,”vult Jolien aan. “Het kan soms wel eens lang duren voor we wat op papier hebben staan, maar het is altijd reuze gezellig. We hebben dezelfde humor en vullen elkaar aan.”

De schrijfsters zijn al vriendinnen sinds de basisschool. Hun carrière begon met verslagen van hockeywedstrijden, getiteld ‘Veld vertelt’. Al gauw verschoof het accent van puur wedstrijdverslag naar rake typeringen van teamgenoten en tegenstanders. Toen ze opmerkzaam werden gemaakt op een prijsvraag van BN/De Stem voor columnisten ten behoeve van de jongerenpagina, aarzelden ze geen moment. “We hebben 2 columns ingestuurd en tot onze verrassing kregen we een contract aangeboden en stonden we gedurende anderhalf jaar op de Gutz-pagina. Op het laatst werd het trouwens wel moeilijker om aansprekende onderwerpen te vinden. Hierom en omdat we zelf niet echt meer tot de doelgroep van de Gutz-pagina behoorden (we studeerden inmiddels allebei in Tilburg) zijn we toen gestopt. Het werd tijd voor andere uitdagingen. Zo hebben we afgelopen november opgetreden als nieuw talent in het schrijverscafé in Oosterhout. En werden we uitgenodigd onze columns voor te lezen bij de opening van de bibliotheek in Dongen.”

Nu is dan ‘De aap aan de mouw’ een feit. Jolien en Marit moeten hard lachen als ze vertellen hoe het boek tot stand is gekomen. “Het begon als spontane actie. Via Google zijn we uitgevers gaan zoeken en zijn we terechtgekomen bij Boekscout. Deze uitgever wil beginnende schrijvers de kans bieden hun werk uit te geven. We houden alles in eigen hand. De promotie doen we zelf en we benaderen persoonlijk boekhandelaren in en om Breda met de vraag ons boek te verkopen. Voor de cover hebben we Marit’s neef Marc van Dongen ingeschakeld. En zo is het een fleurig betaalbaar boekje geworden.”

“De aap aan de mouw” van Jolien Scholte en Marit Mol is te verkrijgen via http://www.boekscout.nl/html/boek.asp?id=771 , bij de Readshop en Boekhandel Bronckhorst in Prinsenbeek en in Breda bij de Vrije Boekhandel. Prijs: Euro 12,95