Bredase raad voorzichtig aan het Twitteren

Nieuws

BREDA – Twitter wordt bekender. Steeds meer mensen gaan het gebruiken. Iederen houdt elkaar vierentwintig uur per dag op de hoogte van nieuws, feitjes en onzinnige berichtjes. Zo is ook een aantal Bredase raadsleden druk bezig met het medium.

“VVD Breda wil alles alleen nog maar smart doen. En das lastig bij wijkontwikkeling. Niet alles kun je meten #grbreda” luidt een tweet, een bericht op Twitter, van SP-raadslid Joyce van der Sanden. Zij zit sinds 19 maart op Twitter. “Het is gewoon goed om contact te houden met vrienden en collega’s. Bovendien is het makkelijk om op de hoogte te blijven van sommige onderwerpen,” aldus Van der Sanden tegen BredaVandaag. Ze twittert ook tijdens de raadsvergadering. Bijvoorbeeld de volgende melding: “Volgens groenlinks breda is er geen economische crisis maar tijdelijk dipje. Leg dat eens uit aan mensen die ontslagen zijn/worden #grbreda.” Ze vindt dat door het tijdens de vergadering te doen mensen op de tribune goed op de hoogte blijven.

Eén van haar collega’s die met grote regelmaat twittert is Selçuk Akinci. Het GroenLinks-raadslid plaatst updates over de stand van zaken in de landelijke of zelfs Europese politiek, zoals deze notitie aantoont: “BREKEND: BBC bevestigt derde groene zetel uit Denemarken! Totaal nu op 46. Wachten op resultaten Gr. Brittanië, Italië, en Baltische staten.” Akinci, sinds 4 maart actief Twitteraar, plaatst niet veel tijdens raadsvergaderingen. “Ik wil goed opletten wat er allemaal gaande is. Bovendien heb ik nog een ouderwetse telefoon zonder internet. Dan is het lastiger om iets te versturen.”

Ook PvdA-raadslid Solveig van Mourik - van der Bruggen gebruikt daardoor niet veel Twitter tijdens vergaderingen. “Alleen als er iets heel belangrijks te melden is,” vertelt ze. Ze houdt haar volgers vooral op de hoogte van wat er komen gaat. “Zometeen interactief stadsgesprek over de Visie Openbare Ruimte - ben benieuwd!” is een van haar mededelingen op de bekende website. Of ze reageert daar op anderen: “@selcuk_nl Ga je zelf zoveel berichten sturen of staat er iets spannends te gebeuren?” Ze is niet zo actief als Akinci en Van der Sanden. Sinds 25 december 2008 heeft ze nog maar 112 tweets geplaatst, in vergelijking met 622 (Van der Sanden) en 812 (Akinci).

VVD-er Patrick Ernst is op 13 juni gestart op het snelle medium. “Net gesprek met de selectiecommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen gehad. Was een open sfeer ondanks de kritische houding” schrijft hij op zijn account. Hij wil het vooral gebruiken om bereikbaarder te zijn voor de mensen. “Het is natuurlijk iets wat gebruikt wordt door mensen die politiek volgen. En dit is een mooie manier om politiek aan de man te brengen. Het is wel iets luchtiger,” zegt Ernst Hij is wel van plan om tijdens de raadsvergaderingen te updaten. “Dat ga ik zeker doen.”

De Twitter-accounts:
Joyce van der Sanden: https://twitter.com/Joyce_vdS
Selçuk Akinci: https://twitter.com/selcuk_nl
Solveig van Mourik - van der Bruggen: https://twitter.com/solveig_breda
Patrick Ernst: https://twitter.com/pjlernst