Breda feest door op de Zomer Boulevard

Nieuws

BREDA - Het Nederlandstalige lied mag dan totaal niet populair lijken, Breda bewijst vrijdagavond wel anders. De Hollands avond van de Zomer Boulevard is een groot feest.

>> foto's Zomer Boulevard

In het begin is de belangstelling gering. Naar Manfred Jongenelis staan maar tientallen mensen te luisteren. Toch weet de accordeonist meteen de sfeer er in te brengen. Die paar mensen die er staan proberen hun heupen te laten meedeinen op de aanstekelijke toontjes.

De artiesten die daarna komen proberen allemaal één voor één de toeschouwer mee te laten zwaaien. Maar pas echt los gaat het publiek zodra de afgeslankte Hans van Aalst het podium betreedt. Het publiek zingt lustig mee en de vele bootjes die in het water drijven voor de drijvende bühne bewegen ook op de maat mee.

Van Aalst noemt zichzelf een opwarmertje voor Bredanaar Grad Damen. Maar het publiek reageert even enthousiast op de een als op de ander. Het ‘opwarmertje’ mag zelfs langer blijven staan. Door problemen met de techniek van de volgende artiesten kan hij nog een toegift geven van maar liefst drie liedjes. Frank Verkooyen, die daarna komt, wordt niet zo enthousiast begroet.

Bij Dok 19 staat mede-organisator Ewoud Klopper. Hij is een tevreden man. “Bij de eerste dag zijn meer dan duizend mensen gekomen. Als het weer zo blijft dan verwachten we minstens het dubbele,” aldus Klopper. Hij houdt dus een schuin oog op de buienradar. “Vandaag komt het wel goed, maar dit weekend wordt er slecht weer verwacht. Maar dat maakt niets uit, we gaan gewoon door.”

Gewoon door gaat ook het feest aan de Nieuwe Haven, er wordt volop op los gefeest, gedronken en zelfs gebarbecued. De barbecue-boten varen in grote getale voorbij en worden met gejuich begroet door de mensen op de kant. En de enkele verdwaalde eend, die moet verbaasd zijn geweest bij de volle kades.

“Ik houd van zingen en van dans,” zingt Jolanda Zomer nog en Breda lijkt daar ook van te houden. Met de sfeer zit het wel snor. En terwijl de meezingers galmen door de straten, daalt langzaam de zon tot achter de horizon. Breda feest door op de Zomer Boulevard.