Sirius Saxophone Quartet blijkt geoliede machine

Nieuws

BREDA - Officieus was het Sirius Saxophone Quartet al sinds vorig jaar bezig, maar met het programma ‘Introducing SSQ’ beleefde het Bredase kwartet zijn officiële presentatie aan het publiek en de buitenwereld. Zondag stond het viertal in de Nieuwe Veste.

Het kwartet wordt gevormd door de saxofonisten Bert Haan, Angeline Cuijpers, Gert Verrydt en Boris Jansen, waarvan de eerste twee als saxofoondocent verbonden zijn aan De Nieuwe Veste. Verrydt, van Belgische origine, studeert zeer binnenkort af aan het conservatorium. Kenmerkend voor SSQ is de samensmelting van jarenlange ervaring met relatief vers ontwikkeld vakmanschap.

Het kwartet had een gevarieerd en interessant programma met zowel klassieker werk als moderne muziek van een componist als Valcuha, waarin zo’n beetje alles gedemonstreerd wordt wat met een saxofoon mogelijk is. Het ensemble schrikt er niet voor terug een dergelijk halsbrekend stuk te verschalken, maar evenmin wordt voor de lastige lijnen in de fuga’s van Bach geschroomd.

De musici blijken niet voor niets een intensieve periode van voorbereiding te hebben doorlopen. Het kwartet is een geoliede machine waarvan de raderen uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Minstens zo belangrijk is het enthousiasme en de muzikaliteit waarmee de stukken worden gebracht. De diverse stemmen zijn daar waar nodig subtiel van elkaar te onderscheiden, maar vormen tegelijk het organische geheel dat nodig is om een kwartet boven de som van vier delen uit te tillen.

Meer info:
www.siriussax.com. Daar is ook de muziek van het kwartet te beluisteren.