Heuvel: ‘Meer ondernemers, meer mogelijkheden’

Nieuws

BREDA – Na tweeënhalf jaar neemt ondernemerscoach Hans van Agt afscheid van de Heuvel. Van Agt stond aan de basis van het starterscentrum Heuvel 100, waarin nu 22 ondernemers gevestigd zijn. Hij zag de wijk veranderen. “Er werd vooral gedacht in onmogelijkheden. Ondernemers hadden een cynische blik op de ontwikkelingen. Dat is veranderd.”

Van Agt haalde namens ZakenExpert ruim 2,5 jaar geleden de opdracht binnen om de wijkeconomie te versterken, als onderdeel van de opknapbeurt van de wijk. Dat bleek een hele kluif. “Het ondernemersklimaat in de wijk was niet positief. Bestaande ondernemers werkten geïsoleerd, er was een cynische houding ten opzichte van de gemeente wat betreft de ontwikkelingen binnen de wijk. Begrijpelijk, want er werd al heel lang gesproken over allerlei plannen.”

Persoonlijk
Omdat te veranderen trok hij de wijk in. “Ik heb alle ondernemers persoonlijk gesproken. Verteld wat de plannen waren en ze geattendeerd op de mogelijkheden voor starters.” Het vinden van zes starters mondde uit in 22 starters in Zakencentrum Heuvel 100 in de Dr Struyckenstraat. “Ik vond het zonde dat de rest van het gebouw leegstond.”

Er vestigden zich 22 ondernemers in het oude schoolgebouw. Maar voordat dat zover was, moest er wel wat gebeuren. “Het gebouw was geheel niet toegankelijk. De hoofdingang was dichtgegroeid, de achterkant was een soort no-go-area. De ondernemers hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken. De tuin opgeknapt, de muren en kozijnen geschilderd.”

uitvalpercentage
Naast het aantrekken van nieuwe starters had Van Agt nog twee andere opdrachten. Een was het coachen van jonge ondernemers. “Omdat het uitvalpercentage onder starters onevenredig hoog was. Daarnaast moest ik iets doen aan de organisatiegraad van de ondernemers in de wijk.”

Langzaam aan kreeg hij de wijk en de ondernemers mee. Er kwamen meer ondernemers, van ongeveer tachtig naar zo’n honderd. “En de sfeer is veranderd. Het beeld van de Heuvel ook. Dat is het sterke van de wijk. Als de ondernemers en bewoners merken dat je je handen uit de mouwen wilt steken, dan krijg je ze mee. “ Het resulteerde onder meer in de Heuvel Business Club. “Die geeft samen met de wijkraad een magazine uit. Iets waar ik ook hard aan getrokken heb. Daar ben ik enorm trots op.” “Het aantal bedrijfsbeëindigingen is teruggebracht en samen met de Heuvel Businessclub en de Wijkraad hebben we Heuvel on Ice georganiseerd”.

Doorbraak
Woensdag is zijn afscheid van de Heuvel. Een concurrerend bedrijf won de aanbesteding bij de gemeente voor het vervolg van het project. “Jammer, maar zo zit dat in elkaar”, gaf hij al eerder aan. “Ik ben tevreden. We hebben een doorbraak bereikt. Wat er nu staat daarop had ik alleen maar gehoopt. Daarvoor hebben we samen met de bedrijven hard aan gewerkt.”

Voor Heuvel 100 en de gemeente Breda ligt er nu wel een flinke uitdaging. “Over anderhalf jaar wordt het gebouw gesloopt. Het is nu aan de politiek om te zorgen dat er vervolg komt aan het Zakencentrum. Het zou zonde zijn als er geen starterscentrum meer zou zijn in de wijk. Zeker als je weet dat er nu gesproken wordt over een dergelijk centrum in Breda-Noord. Het doel is pas bereikt als de starters die er nu zitten zich permanent in de heuvel vestigen.”

Wellicht dat zijn opvolger daar een rol in kan spelen. “Al behoort dat officieel volgens mij niet tot de opdracht. De ondernemers zelf en de Heuvel Business Club zullen ook moeten gaan lobbyen.”

Woensdag 1 juli is er tussen 17.00 en 19.00 uur een afscheidsreceptie in Heuvel 100