Broedertwist in Prinsenbeek

Sport

BREDA – De broers Jerry en Mick Kallenfels staan donderdag samen aan de start van de Wielerronde Prinsenbeek. De twee broers fietsen allebei voor rennersclub Jan van Arckel. In Prinsenbeek helpen ze elkaar. "Als de ander een paar plaatsen lager eindigt, dan zeggen we dat wel tegen elkaar."

“Een plaats bij de eerst tien moet te halen zijn,” klinkt van allebei het antwoord op wat hun verwachtingen zijn voor de Wielerronde Prinsenbeek. 2009 is het eerste jaar dat de twee broers met elkaar fietsen.

Voor Mick is het eerste jaar bij de elite-beloften, voor Jerry is het zijn derde deelname in Prinsenbeek als elite-belofte. “Ik reed deze wedstrijd vroeger bij de jeugd al. En het is één van mijn favoriete rondjes. Ik rijd hier altijd met veel plezier.”

Allebei willen ze in de toekomst nog aansluiting vinden bij het profveld. “Het kan altijd. Maar ik ben al 22 en dan wordt het misschien wat moeilijker,” zegt Jerry. “Het zou voor mij wel een droom zijn om tot de top 5 van Nederland te behoren op het gebied van veldrijden.”

Zijn drie jaar jongere broer doet niet aan veldrijden. “Nee, ik wil graag op de weg blijven rijden. Voor mij is het een droom om ooit de Giro te winnen.” Mick omschrijft zichzelf dan ook meer als een klimmer. “Ik heb als junior meerdaagse koersen in het buitenland gereden op hoog niveau.” Jerry vindt zichzelf meer een veldrijder. “Buiten het veld voel ik me vooral thuis in eendagswedstrijden”

De jongste Kallenfels zegt dat het iets speciaals betekent dat je zo dichtbij huis een ronde rijdt. “Er komen veel familieleden en andere bekenden kijken. Dat is al heel bijzonder.” Zijn broer valt hem daarin bij. “Je bent dichterbij huis natuurlijk net iets gemotiveerder dan als je verder weg bent.”

Gevraagd naar de zwakke kant van hun fietsende broeder geven ze allebei aan dat het koersinzicht wel wat beter mag. “Maar dat doe je vooral door het rijden van wedstrijden,” aldus Jerry, die positief aan Mick vindt dat die moeilijk te stoppen is. “Hij kan ongelofelijk hard rijden in één tempo.” Op zijn beurt prijst de jongste de oudste met zijn vastberadenheid. “Hij geeft nooit op. Hij kan ergens echt helemaal voor gaan.”

Over de samenwerking of concurrentie zijn ze het ook eens. “We rijden voor dezelfde ploeg. Dus we gaan elkaar helpen,” aldus Mick. Jerry bevestigt dat. “Of één van ons twee moet er boven uit steken.” De oudste broer zegt wel dat er een beetje onderlinge strijd is. “Het is altijd kijken wie het eerste staat in de uitslag. Als de ander een paar plaatsen lager eindigt, dan zeggen we dat wel tegen elkaar.”

De Wielerronde Prinsenbeek begint om 18.30 uur met de Dikke Banden race, gevolgd door de KNWU-elite en belofte om 19.15 uur. Het evenement wordt afgesloten met een Beekse Prominentenkoers om 21.30 uur.

www.wcprinsenbeek.nl
www.janvanarckel.nl