'Explosie als Viareggio reëel op Brabantroute'

Nieuws

BREDA – De kans op een ongeluk zoals dat gebeurde in het Italiaanse Viareggio is reëel op de Brabantroute, waarop gevaarlijke stoffen vanaf Rotterdam richting Venlo vervoerd worden. Bij de explosie van een LPG-trein kwamen in de nacht van maandag op dinsdag zeker dertien mensen om.

In NRC Handelsblad stelt hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding Ben Ale dat de kans op een dergelijk ongeval aanwezig is. Volgens hem is de kans 1 op 200.000, een reële kans stelt hij. De steden langs de Brabantroute, waaronder dus Breda, lopen daarmee een verhoogd risico.

In Italië ontspoorde een trein met LPG-tanks bij het passeren van het station van Viareggio. In de ruime omgeving ontstond brand, voorafgegaan door een tien seconden durende explosie.

De Brabantroute is al langer omstreden. Verschillende actiegroepen hebben in het verleden geprobeerd vervoer van gevaarlijke stoffen te beperken. Minister Eurlings gaf in 2007 al eens aan dat dit zo zou blijven. De ingebruikname van de Betuweroute zou er hoogstens voor zorgen dat er minder treinen met gevaarlijke stoffen via Brabant zouden gaan.