Stef Clement: 'Dit is loon naar werken'

Sport

BREDA - Wielrenner Stef Clement staat op 4 juli aan de start van zijn alweer derde Tour de France. Na een ritoverwinning in de Dauphiné Libéré koos Rabobank om hem mee te nemen naar het wielerevenement van het jaar. “Dit is loon naar werken,” aldus Clement.

“Aan het begin van het jaar had ik me al als doel gesteld om in de selectie te komen voor de Ronde van Frankrijk.” Dat het nu gelukt is heeft hij onder andere te danken aan een sterk optreden in de Dauphiné. “Het is goed om te laten zien dat je meer kan dan alleen maar tijdrijden. Bovendien is dit een teken dat de conditie nog goed was.” Hij won de laatste etappe in de lastige rittenkoers en toonde daarmee aan nog over genoeg energie te beschikken na een zware week.

Ondanks een fraaie dertiende plaats in ‘de kleine Tour’ gaat hij er vanuit dat hij moet knechten in de Ronde van Frankrijk. “We gaan daar heen met een sterke Denis Mensjov voor de eindoverwinning en Oscar Freire voor de groene trui. Daarnaast is er nog Robert Gesink, die voor de witte trui gaat strijden en een mooi klassement probeert te rijden.”

Hij legt dan ook uit dat zijn Tour geslaagd is als hij zijn opdrachten voltooid heeft. “Ik hoop dat ik veel opdrachten krijg, want dat betekent dat we een voorname rol spelen.” De 26-jarige Bredanaar kan niets zeggen over zijn eigen kansen. “Dat hangt er heel erg van af of je gemist kan worden in het peloton en wie er bij de eventueel vluchters zitten. Als er iemand die gevaarlijk is voor het klassement bij de ontsnapten zit, dan ga ik niet helpen zijn voorsprong uit te breiden.”

De Franse etappekoers, die hij zelf ‘de zwaarste wedstrijd ter wereld’ noemt, gaat volgens hem uitlopen op een duel tussen Mensjov en Astana-renner Alberto Contador. “Ik hoop op Mensjov, maar er zijn veel sterke kandidaten dit jaar.” Naast zijn eigen kopman en Contador noemt Clement Luis León Sánchez (Caisse d’Epargne), Carlos Sastre (Cervélo) en Andy Schleck (Team Saxo Bank) als kanshebbers voor de eindwinst.

Zijn vorige twee deelnames waren voor de Franse ploeg Bouygues Télécom. Hij merkt wel een verschil van benadering naar de Tour bij beide ploegen. “Bij mijn vorige ploeg waren we negen vrijbuiters zonder echte kopman, nu heb ik die wel. Nu rijd ik voor Mensjov, Freire en Gesink, dat is makkelijker dan vorig jaar.”

Zijn route voor de rest van het jaar is nog niet helemaal uitgestippeld, maar hij heeft zich wel zijn zinnen gezet op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden, dat Clement in 2006 en 2007 won. “Vorig jaar verloor ik mijn titel aan een sterk rijdende Lars Boom. Dit jaar wil ik weer de strijd aangaan.”

Of hij die ook aangaat bij het WK tijdrijden in Mendrisio weet de Rabo-renner nog niet. “Ik heb het parcours nog niet gezien en ik heb me vorig jaar daarmee in mijn vingers gesneden.” Toen hoopte hij op een mooi resultaat, maar eindigde slechts 22e, nadat hij in 2007 een bronzen medaille in de wacht sleepte.

Het parcours van de wegrit heeft hij al wel gezien. “Het is lastiger dan vorig jaar. Een stuk selectiever en dat lukt me wel.” Hij wijst er op dat Gesink en Dekker waarschijnlijk de kopmannen worden. “Die kunnen in de klassiekers ook altijd goed mee. Maar ook uit een dienende rol kun je veel plezier halen.”

Nog even kijkt hij vooruit naar de Tour. Het is twintig jaar geleden dat een Nederlander een gele trui droeg. Erik Breukink won toen de proloog. Clement denkt niet dat hij dit kan herhalen. “Korte tijdritten zijn niet mijn specialiteit, maar ik ga wel volle bak rijden. Met de ploegentijdrit die dan een paar dagen later is, wie weet?”