Tessa (11) waarschuwt voor anorexia

Nieuws

BREDA - De Bredase Tessa (11) is volgende week woensdag te zien in de documentaire ‘Vel over probleem’, over jonge meisjes met anorexia. In de documentaire volgt Jessica Villerius, zelf ook anorexia-patiënt, de meisjes in hun strijd tegen de dodelijke ziekte. “Op een gegeven moment kon ze bijna niet meer lopen en wou zelfs liever niet meer leven.”

Zo op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand met Tessa Elbers. Het Bredase meisje ziet er gezond uit, soms een beetje verlegen zoals wel meer kinderen dat zijn en gaat gewoon naar school. Drie jaar geleden was dat anders. Tessa kreeg steeds meer problemen met eten en drinken.

Snoepen
“Het begon met stoppen met snoepen, wat op zich niet erg is”, zeggen John en Teddy Elbers, de ouders van Tessa. “Maar na verloop van tijd at en dronk Tessa helemaal niets meer. Tot het moment dat het helemaal mis ging en Tessa diverse keren in het ziekenhuis terecht kwam vanwege ondervoeding en uitdroging. In enkele maanden verloor ze 14 kilo.”

Sondevoeding
Via internet kwamen Tessa en haar ouders op het spoor van anorexia. “We vonden een lijstje waarop twintig vragen stonden. Als je vijftien of meer vragen kon beantwoorden met ‘ja’, moest je rekening houden met de ziekte”, zegt Tessa’s moeder. Maar de dokters in het ziekenhuis in Breda wilden er niet aan. “Anorexia bij zo’n jong meisje, dat geloofden ze simpelweg niet. En dat terwijl Tessa steeds meer afviel. Op het laatst zelfs een kilo per week, ondanks de sondevoeding die ze kreeg tijdens haar verblijf in het ziekenhuis. Op een gegeven moment kon ze bijna niet meer lopen en wou zelfs liever niet meer leven.”

Ook Tessa zelf dacht aanvankelijk niet aan anorexia. “Ik wist helemaal niet wat anorexia was”, zegt Tessa. “Ik vond mezelf eerst gewoon dik. Dus ging ik minder snoepen, eten en drinken. Ik noemde het ‘het stemmetje’ in mijn hoofd. Dat stemmetje vertelde me dat ik dat allemaal niet mocht eten en drinken en dat ik veel moest bewegen”, zegt ze.

AMC
Omdat de dokters in Breda de ziekte bij Tessa niet serieus namen en de overige klinieken een minimale leeftijd van vijftien jaar hanteerden, ging het gezin in 2007 naar het AMC in Amsterdam. Daar werd Tessa met spoed opgenomen en aan het infuus en sondevoeding gelegd. “Psychiatrische en lichamelijke zorg worden daar heel professioneel gecombineerd, de samenwerking is uitstekend”, zegt haar moeder. “Dat heeft er ondermeer toe geleid dat Tessa uiteindelijk weer ging eten, beetje bij beetje. Iedere keer dat ze meer at, kreeg ze een beetje minder sondevoeding, als een soort beloning.”

School
Doordat Tessa lange tijd fulltime in de kliniek was, kon ze weinig naar school. Ondanks dat is ze nooit blijven zitten en kan ze volgend schooljaar gewoon naar groep acht. “De school heeft haar gedurende die periode erg goed begeleid”, zegt haar moeder. “De tijd dat ze in het ziekenhuis in Amsterdam lag, kreeg ze regelmatig privéles. Ze loopt nu alleen nog wat achter met rekenen, maar dat komt vast wel goed.”

De ziekte was niet alleen voor Tessa zwaar. Ook het gezin leed er zwaar onder. “En nog steeds is het regelmatig zwaar,” zegt moeder Elbers. “Vooral het avondeten en de tussendoortjes blijven een strijd.

Hulp
Nu moet Tessa om de twee weken nog op controle bij de Bascule, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam, gespecialiseerd in eetstoornissen. Daar wordt ze dan gewogen en doen de medewerkers onderzoeken om te kijken hoeveel en op welke manier Tessa tegenwoordig eet en drinkt. Tessa heeft een vast voedingsschema voor elke dag. Met behulp van een Mandometer, een computer met daaraan een weegschaal verbonden, leert Tessa op normaal tempo voldoende te eten. “De Mandometer geeft aan of ik genoeg eet en met de juiste snelheid ”, legt Tessa uit.

Positief
Tessa denkt niet dat ze ooit helemaal over de ziekte heen komt. “Maar je kunt er wel mee leren leven.” Ook haar moeder ziet het positief in. “Op een gegeven moment was ik bang dat ze, als ze ging slapen, niet meer wakker zou worden. Dat heb ik niet meer”, zegt ze. “Misschien is het maar goed dat ze nog zo jong is en we goede afspraken met haar kunt maken. Bij pubers is dat veel moeilijker. Het is hetzelfde als bij drugsverslaafden. Ze gaan niet zelf naar de dokter, want dan moeten ze hun gedrag veranderen. Ze willen niet dood, maar als ze zo doorgaan, zit dat er vaak wel in. De meeste anorexia-patiënten zijn banger voor eten dan voor de dood. In Nederland overlijdt momenteel elke week iemand aan deze vreselijke ziekte.”

KRO-documentaire
Recentelijk heeft Tessa daarom meegewerkt aan een documentaire voor de KRO. Die is bedoeld om meer begrip te krijgen voor de levensbedreigende ziekte en om andere meisjes te waarschuwen. De KRO zendt woensdagavond de thema-uitzending uit over anorexia, gepresenteerd door Yvon Jaspers. De documentaire ‘Vel over probleem’ waarin Tessa ook voorkomt, staat daarin centraal.
“We hopen dat er zoveel mogelijk mensen kijken en hierdoor begrip krijgen voor deze vreselijke ziekte en deze op tijd herkennen. Laat je niet afschepen door de artsen, maar zoek professionele hulp voor het te laat is”, is de boodschap van de ouders.

De documentaire ‘’Vel over probleem’ is woensdag 15 juli te zien bij de KRO op Nederland drie om 20:30 uur. Aansluitend vinden gesprekken plaats met Yvonne Jaspers en de betrokkenen in de documentaire.

http://veloverprobleem.kro.nl/uitzending.aspx