Spektakelstuk NAC eindigt bij zes treffers

NAC

BREDA - NAC is vanavond met 6-0 over het arme Gandzasar Kapan gewalst. De Bredanaars maakten er een galavoorstelling van in de tweede helft, waarin Anthony Lurling de show stal door met een wonderschone stift te scoren. Door de grote uitslag is de return van de Europa League volgende week in Jerevan een formaliteit.

>> Foto's NAC-Gandzasar
>> De Graaf ouderwets op dreef

NAC maakte er een waar spektakelstuk van in het uitverkochte Rat Verlegh Stadion. Nadat Kees Kwakman met het hoofd de score geopend had, tekenden De Graaf (2x), Amoah (2x) en Lurling voor de doelpunten.

Bij het snelle combinatiespel dat NAC na rust een tijdje speelde, verbleekte de blauwzwarte defensie van Gandzasar. Dat de Armenen het spel van de thuisploeg nog aardig kon bijbenen voor de rust was dan ook meer te wijten aan het trage tempo dat NAC hanteerde dan aan de kwaliteiten van de ploeg uit Kapan.

Met vier treffers in dik tien minuten stelde de thuisclub na de rust orde op zaken. Het tweede doelpunt leek voor Edwin de Graaf te voelen als een bevrijding. De middenvelder miste bijna het gehele vorige seizoen door een slepende enkelblessure, maar leukte zijn rentree op met twee goals. Van blijdschap trok de aanvoerder na zijn eerste een sprint naar de volgepakte tribunes.

De Graaf, die speelde als diepgaande middenvelder, had als ‘komende man’ een belangrijk aandeel in de zege. Hij kreeg een publiekswissel na een uur spelen: Tommie van der Leegte verving De Graaf. Vlak voor tijd maakte ook nieuweling Ferne Snoyl zijn eerste speelminuten. Door het inbrengen van de linksback kon Robbert Schilder doorschuiven naar zijn geliefde middenveld.

De Armeense ploeg voetbalde zoals NAC-trainer Robert Maaskant op voorhand verwachtte. Gandzasar bleek inderdaad vergelijkbaar met een laagvlieger uit de Jupiler League en was inderdaad gekomen zonder al te veel aanvallende intenties. Het speelde met één ietwat corpulente spits die het in al zijn eenzaamheid maar moest uitvechten met Tyrone Loran en Kees Kwakman, die het hart van de defensie vormden bij afwezigheid van Penders en Zwaanswijk. De missie waar hij wellicht tegen beter weten in aan begon, faalde.