'We doen hier aan NAC-promotie'

NAC

BREDA – Na anderhalve dag Yerevan is het voor de NAC-fans wel duidelijk hoe de stad in elkaar steekt. Het is warm, er staan prachtige gebouwen, er zijn verschillende voetbalstadions - maar wat is het goede, en de politie houdt niet van NAC-vlaggen op nationale gebouwen. “Of we die foto’s wilden wissen.”

NAC-fan Stijn van de Kar heeft het prima naar zijn zin in de Armeense hoofdstad Yerevan. “Gisteren zijn we met een mannetje of twintig bij de training geweest. Dat was een verhaal op zich, want zelfs Maaskant wist niet in welk stadion ze zouden trainen. Er zijn namelijk twee nationale stadions in de stad... Uiteindelijk zijn we met een taxi rondgereden totdat we de spelersbus zagen staan.”

Daar aangekomen zagen de Bredase fans een ontspannen NAC. “Wat rondootjes, beetje afwerken op de goal. Aan het eind van de training brak er nog een onweersbuitje los, dat was wel lekker verkoelend, want het is toch steeds zo’n 35 graden hier.”

De training bevestigde voor Van de Kar het gevoel dat hij had voor de wedstrijd tussen NAC en Gandzasar Kapan. “Twee-nul of drie-nul moet het toch wel worden, zeker wel. Lurling schoot er een aantal op prachtige wijze in. Die is wel scherp.” Niet alleen op het veld, constateerde hij. “Het kaartclubje zat gistermiddag lekker op het terras in de schaduw te tienen.”

Voorafgaand aan de training ging het Bredase reisgezelschap de stad in. “Een beetje promotie maken voor NAC. We zijn bij wat gebouwen geweest, wat foto’s gemaakt van onszelf met de NAC-vlag. Bij een van de nationale gebouwen werden we aangesproken door de politie. Die vertrouwden het niet helemaal. Of we wel toestemming hadden om daar foto’s te maken. Niet dus. En of we de foto’s dan wilden wissen. Dan hebben we gedaan.. Alsof.”

De aanwijzingen van de politie werden doorgebriefd door een Armeense fan die toevallig wel Engels sprak. “De politie spreekt dat niet.” Maar dat was al wel duidelijk, na een eerder taxi-avontuur.

Ook werd duidelijk dat Yerevan een vrouwenoverschot kent. “We spraken een Nederlander die getrouwd is met en Armeense vrouw, vandaar.” Nog een feitje? “Armeniërs houden van loungetenten. Bijna bij elk terras staat zo’n ding.”

De wedstrijd zelf leeft niet in de hoofdstad. “Dat is natuurlijk ook niet gek. Kapan speelt hier normaalgesproken ook niet. Toch verwachten ze zo’n tweeduizend fans. Wij hebben er in elk geval al weer drie gevonden. Een paar Enschedeërs die hier op vakantie zijn. Op die manier helpen we toch een beetje de kas te spekken.”

Van de Kar is klaar voor de wedstrijd. “We moeten alleen nog even uitzoeken hoe laat de wedstrijd is. Dat is niet helemaal duidelijk. De een zegt half zes, de ander half negen. Of op mijn kaartje staat? Dat weet ik niet, dat moeten we nog ophalen bij het stadion.”
>> Vanavond: Een impressie van Gandzasar Kapan – NAC.