Duizend meter biertafel tijdens NAC-Heracles

NAC

BREDA – Al speelt NAC eerst nog Europees, de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen op 9 augustus is het gesprek van de dag. Want dan speelt NAC zonder publiek. Maar NAC zou NAC niet zijn als daar niet wat op verzonnen was. Dus staat die zondag P5 vol met geelzwarte fans, een paar DJ’s en een flink TV-scherm. Het motto? ‘Wij gaan iets opzij!’.

NAC mag tijdens de wedstrijd geen publiek toelaten vanwege een straf van de KNVB. Die kreeg de club opgelegd nadat tijdens de bekerwedstrijd tegen Groningen vuurwerk was afgestoken. “Om toch iets terug te doen voor de seizoenkaarthouders, hebben we dit bedacht”, vertelt Hubert Rovers namens NAC. “Het was eigenlijk een een-tweetje met de supporters. Terwijl wij het er intern over hadden, waren de supporters er ook mee bezig.”

Want wat gaat er gebeuren? NAC stelt samen met de supportersvereniging en de Breda Loco’s duizend meter aan biertafels op. “Daaraan kunnen vijfduizend fans zitten”, vertelt Rovers. “Die hebben allemaal goed zicht op een scherm van dertig vierkante meter dat boven het podium komt te hangen.”

Op dat podium op P5 verschijnen de dj’s Cor Fijneman en Da Huge. “Zij draaien vanaf 11 uur tot het begin van de wedstrijd om 12.30 uur muziek, en gaan daar na de wedstrijd mee door. Ze zijn allebei grote NAC-fans, vandaar dat ze belangeloos optreden.”

De goed gevulde parkeerplaats moet ervoor zorgen dat NAC zich toch gesteund weet door zijn trouwe fans. Die zullen flink moeten roepen, want ondanks eerdere geluiden komt er geen geluidsinstallatie in het stadion om het supportersgezang te laten weerklinken. “Maar ik verwacht dat dat niet zo’n probleem is, onze supporters kennende.”

Al met al belooft het een leuk feestje te worden, denkt ook Rovers. “Bij mijn weten is dit nog nergens in Nederland op deze manier opgelost bij een wedstrijd zonder publiek.” En als het een succes wordt? Dan elke twee weken? “het is de bedoeling dat het eenmalig is. Supporters horen in het stadion thuis.”

‘Wij gaan iets op zij’
Zondag 9 augustus vanaf 11.00 uur op P5 bij NAC
Toegang gratis voor seizoenkaarthouders, €2,50 voor andere fans.