'Knetterbruin' zonder zon

Nieuws

BREDA – In Breda kun je tegenwoordig bruin worden zonder zon. Geen dure vliegreis naar een zonnig oord, geen verbrande huid en, nog belangrijker, geen huidkanker. Kapperszaak 1STID aan de Nieuwe Haagdijk heeft een spuit die bruin maakt.

>> grassap bij de kapper
>> pas op de zon

Een vrouw loopt uit de sprayruimte die achterin de loungie kapperszaak staat. Ze heeft een bijzonder bruine huid. “Straks zag ze behoorlijk wit. Jammer dat je het verschil niet kun zien. Maar de volgende dag zie je pas echt het verschil. Alsof je een week lang hebt liggen bakken”, zegt Pauline van Herk eigenaresse van Airbrush Spray Tanning.

Australië
Het product is afkomstig uit Australië en Amerika. Daar is het een jaar of 10 in gebruik. Van Herk kwam het tegen op een beurs in Italië. “In Bologna om precies te zijn. Ik was meteen geïnteresseerd. In Australië gaan mensen niet veel in de zon zitten, omdat de straling aldaar erg schadelijk is. Dus is het niet gek dat Spray Tanning daar vandaan komt.”

Het product is gemaakt op basis van suikerriet en is volgens Van Herk niet schadelijk. “Airbrush Tanning heeft verschillende internationale prijzen bemachtigd, omdat het alleen bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Wanneer het op je huid zit plakt het door het suikerriet een beetje. Alsof je op het strand hebt gelegen.”

Naakt
Voordat de eerste klanten aan de beurt waren, moest eerst een van de dochters van Van Herk eraan geloven. “Je moet goed opletten, want je bent de spray aan het vernevelen. Het is niet de bedoeling dat het gaat druppen of dat de ene plek donkerder is dan de ander. En het werkt het beste als de huid eerst gescrubt is. Dan zijn alle dode huidcellen weg.”

Vrouwen helemaal naakt en mannen een onderbroek aan en na 15 minuten is iemand een week helemaal egaal bruin. “Dat is het geval wanneer iemand voor een full body spray kiest”, zegt Van Herk. “Er zijn 3 verschillende teints. Dat ligt vooral aan het huidtype. Je moet kijken wat het beste bij iemand past.“

Melkflessen
Als verslaggever is het belangrijk onderwerpen te ervaren. Zo ook degene die dit artikel schrijft. Een plek op de kuit wordt onder handen genomen. Er ontstaat een donkere plek die inderdaad de volgende dag een teint bruiner lijkt. Maar een week later en de vertrouwde melkflessen zijn weer terug.