NAC-spandoek voor Polonia Warsawa

NAC

BREDA - ‘Bevrijd door de Polen, we danken de Polen’. Om de band tussen de Polen en Bredanaars nog maar eens aan te halen, heeft de stichting de Breda Loco’s een spandoek gemaakt met die leus erop. Uiteraard groot genoeg dat iedereen, ook de naar Breda gekomen Poolse fans, in het stadion de tekst kan lezen.

De wedstrijd tegen Polonia Warsawa is pas donderdag, de leden van de stichting zijn dinsdag al op tijd klaar met maken van het spandoek. Met drie man hebben ze met behulp van een beamer de lijnen erop getekend. Nog eens 5 kleurden het doek daarna in, uitgespreid naast het NAC-stadion. Een moeder van een de mannen zorgde dat de lappen stof voor het doek aan elkaar werden bevestigd.

Als het even kan wordt het spandoek bij de wedstrijd over het publiek op de eretribune getrokken. “Zo kunnen ook de camera’s die de wedstrijd vastleggen het doek opnemen”, zegt Breda Loco’s-lid Nick van Esdonk. Anders is de B-side nog een optie. Omdat op de staanplaatsen daar nog geen mensen mogen staan, blijft dat vak leeg.

Als inspiratie gebruikte de leden van de stichting een pamflet van 29 oktober 1944, toen de Polen Breda bevrijdden. Het spandoek lijkt er veel op, alleen de achtergrond kleuren zijn weggelaten. “Onze specialist die dat zou doen, is op vakantie. Dat hebben we dus maar even achterwege gelaten”, voegt Van Esdonk er aan toe.

Of er leuke reacties komen van de fans van Polonia Warsawa weten de Loco’s niet. “Maar ze gaan het wel heel erg respecteren”, denkt Nick. Na nog enige discussie over eventuele taalfouten (“Schrijf je october met een ‘c’?” “Ja, dat was toen zo”) besluiten ze collectief dat het toch een mooi spandoek is geworden.

Het originele pamflet uit 1944 vind je hier