'In belang van baby Selena gehandeld'

Nieuws

BREDA – De Raad van de Kinderbescherming wil zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de ouders van baby Selena. Het meisje van een paar dagen oud werd woensdag van haar ouders gescheiden door de Kinderbescherming. De ouders zijn radeloos en hebben inmiddels een kort geding ingediend.

Woordvoerder Richard Bakker van de Raad van de Kinderbescherming wil benadrukken, dat de maatregelen niet genomen zijn, omdat de Raad tegen de ouders is. “We zijn vóór de kinderen. Een klein baby’tje heeft veel zorg nodig en soms lukt de ouders dat niet.” Bakker zegt dat er naar gestreefd wordt om de ouders zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. “Die zitten op dit moment natuurlijk ook in onzekerheid.”

De snelheid waarmee gehandeld werd, verklaart Bakker met het feit dat het kindje beschermd moet worden. “Zo’n kindje is natuurlijk weerloos en als wij signalen hebben gekregen dat er iets niet goed zit, dan grijpen we zo snel mogelijk in.”

Welke signalen er precies gegeven zijn, kan de woordvoerder in het belang van het onderzoek nog niet zeggen. “Maar we hebben niet alleen gehandeld op het feit dat de ouders ‘licht verstandelijk gehandicapt’ zijn. Dat is niet genoeg. Het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling weegt eerst alle factoren en daarna schakelen ze ons pas in.”

Zodra de Raad heeft ingegrepen volgt een onderzoek. Binnen tien dagen moeten de ouders zich dan verantwoorden bij de rechter. “Die beslist dat over de voorlopige maatregelen. Of het baby'tje gaat voorlopig nog niet terug of dat het naar de ouders mag, maar eventueel met hulpverlening.” Na twaalf weken volgt dan een uitgebreid rapport over wat verder nog allemaal moet gebeuren om de veiligheid van het kind te garanderen.

Mocht in dit geval baby Selena definitief uit huis worden geplaatst dan, wordt er wel geregeld dat de ouders in contact kunnen blijven met haar. “De ouders blijven de ouders. Dus die mogen gewoon contact met haar blijven houden.” Daarom wordt de onderzoeksperiode ook zo kort mogelijk gehouden. “Zij zijn natuurlijk enorm blij met dat kindje. Daarom is het ook in het belang van de ouders dat er zo snel mogelijk helderheid komt.”