Krakers Grote Markt blijven voorlopig zitten

Nieuws

BREDA - De krakers van de Grote Markt 29 mogen voorlopig blijven zitten. Dat heeft de Officier van Dienst van de politie de woordvoerder van de krakers, Michel Spekkers, laten weten. Het pand werd dinsdagochtend om zes uur gekraakt. Eerder dinsdagochtend was er sprake van dat het pand onbewoonbaar was verklaard. Na een telefoontje met de gemeente bleek dit wel mee te vallen.

>> Fotoalbum kraak Grote Markt
>> Pand Febo Grote Markt gekraakt

De huurder van het pand liet weten dat het pand onbewoonbaar was, maar wilde dinsdag wel meubels in het pand te zetten om een eventuele kraak te voorkomen. Een door de huurder aangestelde bewaker van Omega Security, die sinds maandagavond het pand in de gaten hield, werd dinsdagochtend door de krakers in zijn hemd gezet. Toen hij even niet oplette werd het pand onder zijn neus bezet. “Ik moest mijn auto verzetten omdat een vrachtwagen van de marktkooplui er wilde staan. Even later zie ik ze binnen een minuut naar boven klimmen”, zegt de verbouwereerde bewaker.

Vanochtend vroeg diende de krakersbeweging al een bouwvergunning in om de binnen- en buitenkant van het pand weer in oude staat te brengen. “Het is ondenkbaar dat de Bredase binnenstad al jaren tegen afgeplakte ramen moet aankijken. Wij willen dit verpauperde gebouw opknappen”, delen ‘de nieuwe bewoners van Grote Markt 29’ mee in briefjes die ze uitdelen.

Dinsdag volgt nog een gesprek tussen de politie, de gemeente en het openbaar ministerie. Daaruit moet naar voren komen wat er gaat gebeuren.