Eigenaar pand Grote Markt wilde net verbouwen

Nieuws

BREDA - Vastned Retail, de eigenaar van het gekraakte pand op de Grote Markt, heeft een aanklacht ingediend tegen de krakers. Volgens hem is de bezetting illegaal. “We wilden juist na de bouwvakvakantie met de verbouwing beginnen”, aldus Hilko Hartog van Vastned, belegger in winkelobjecten.

>> Pand snackbar Febo gekraakt
>> Voorlopig nog geen kroketten uit de muur op Grote Markt

Volgens hem heeft het pand zo lang leeg gestaan omdat de voormalige huurder niet was te achterhalen. “Die is een tijd geleden met de noorderzon vetrokken en betaalde geen huur meer”, legt Hartog uit. “We konden het pand niet betreden, juridisch gezien zou dat huisvredebreuk zijn. We moesten eerst een juridische procedure aanspannen om de huurovereenkomst te ontbinden. We wachten nu alleen nog op de uitspraak. We gaan er van uit dat die in ons voordeel zal zijn. De bouwvergunning voor renovatie van de Grote Markt 29 ligt al klaar.”

Bouwvergunning of niet, voor de krakers maakt het weinig uit. “Iedereen kan wel een bouwvergunning aanvragen en dan af blijven wachten to ze een keer zin hebben er iets met een pand te doen. Het maakt deze kraak niet illegaal. Het gaat er om dat een pand in het centrum al anderhalf jaar lang verloedert en verpaupert”, legt Michel Spekkers uit, woordvoerder van de krakers.

Dinsdagmiddag vond een gesprek plaats tussen Spekkers en de Bouw- en Woningtoezicht. “Het pand is bouwtechnisch goedgekeurd”, zegt Spekkers. “Voorlopig zitten we er nog wel even. Of de burgemeester moet zich er in gaan mengen, wat ik wel waarschijnlijk acht.”