Deelnemers NK zoeken het hogerop

Nieuws

BREDA – De eenden in de vijver van het Valkenberg moeten vrijdagochtend verdwaasd hebben opgekeken. Parkbezoekers die de wandelpaden verlaten en massaal de boom in gaan? Het Nederlands Klimkampioenschap voor boomverzorgers zet het park twee dagen op z'n kop.

>> Foto's boomklim NK

Burgemeester Peter van der Velden toetert de deelnemers vrijdagochtend officieel de boom in, maar niet nadat hij gesteld heeft dat het NK prima op zijn plek is in Breda. “Ik durf te zeggen dat we een van de mooiste centrumstadsparken hebben. We hebben dan ook ons best gedaan om het netjes te maken voor iedereen. Deze tuin van Breda is een kloppend hart in de stad.”

Eikeltjes
Na een lang signaal kan de NK beginnen. Dat gebeurt met een demonstratie van het onderdeel workclimb. Een van de klimmers zit al boven in de boom en gaat via een vastgelegde route naar beneden. Terwijl het eikeltjes regent, doet het publiek alvast een stapje terug.

Ook de burgemeester moet achteruit als de deelnemer houtblokken in een kruiwagen moet gaan gooien vanuit de boom. “We weten tenslotte niet wat hij al gedronken heeft”, wordt er gezegd in reactie op de eerdere uitnodiging om vooral te genieten van het uitgaansleven.

Vervolgens wordt er gebalanceerd op een uitstekende tak om een bel aan te raken. Via acrobatische kunstjes en zonder de strafbuzzer af te laten gaan is de bel bereikt. Daarna is het een rechte weg naar beneden. Met twee voeten ploft de boomverzorger in het doelgebied neer. “Je hebt een mooie tijd neergezet,” meldt de jury.

Redden
Na de demonstratie staan de deelnemers te trappelen om aan de voorrondes deel te nemen. Bij de verschillende bomen staan ze al klaar. In één boom hangt een pop. Bij dit onderdeel, rescue climb, wordt een noodsituatie gesimuleerd waarbij een deelnemer zo snel mogelijk zijn ‘collega’ moet redden. Terwijl her en der al gestart is, wordt hier nog een extra check uitgevoerd. “We willen zeker weten dat alles veilig is”, zegt een jurylid.

Een van de deelnemers, Ruben Scheers, staat ondertussen geduldig te wachten. Hij toont zich blij met de locatie. “Dit is een supermooi park. Het is lekker groot en er is genoeg ruimte”, zegt hij. Of hij kans maakt op de overwinning durft hij niet te zeggen. “Dat weet je eigenlijk nooit."

Vrijdag en zaterdagochtend zijn de voorrondes. Op zaterdagmiddag wordt de finale geklommen. De drie beste deelnemers gaan dan de strijd aan met elkaar in de grootste boom van het Valkenberg. De beste Nederlandse deelnemer mag zich uiteindelijk kronen tot Nederlands kampioen.