Zomerfestival Ginneken is centrum van gezelligheid

Nieuws

BREDA – Het is een zeldzaam moment. De relatieve rust die op zaterdagmiddag rond twee uur nog heerst op het Zomerfestival in Ginneken. De rust is tijdelijk, de rij wachtende auto's op de Ginnekenweg geeft dat al goed weer.

>> Foto's van de eerste dag

De ongunstige weersvoorspellingen weerhouden lang niet iedereen er van om de braderie af te struinen. Vanaf twee uur stipt staan de verkopers al in de startblokken, veilig beschut door de overkapping. “Ook al gaat het regenen, dan blijven we gewoon staan!”, zegt een verkoopmedewerker van dameskledingwinkel Only Juul enthousiast. Ze merkt echter wel op dat het in de bijbehorende winkel zelf, die nog nauwelijks zichtbaar is door de ruim bezette kraam, het meer storm loopt. “We mogen niet klagen. Maar voor mijn gevoel is het tot nu toe wel een stuk minder druk dan voorgaande jaren”, vertelt ze.

Tussen de kraampjes door lopen kinderen druk heen en weer, waarschijnlijk even uit het oog verloren door hun ouders, maar gelukkig redelijk snel te herkennen aan de groene ballon die ze boven zich mee voeren. Even verder klinkt ineens muziek, bedoeld voor kinderen. Ze worden op het terras bij café Boerke Verschuren door hun ouders aangemoedigd om mee te bewegen, de bewegingen zijn nog aarzelend.

Bij Boerke Verschuren hebben ze volgens Jerome Lelkes, een van de medewerkers, al drie drukke dagen achter de rug. Zijn leidinggevende schiet hem aan: “We hebben veel te weinig glazen!”, roept hij paniekerig. Volgens Jerome is er geen nood. “We hebben nog een flinke voorraad staan”, zegt hij geruststellend. Dat moet ook wel, want volgens de barman krijgen ze vanavond weer met een enorme drukte te maken. “Rond tien uur staat het hier helemaal vol. Zowel buiten als binnen. Maar we werken met een groot team en er is een goede taakverdeling, dus dat komt helemaal goed.”

Robin van Dijk uit Breda, net een dag terug van vakantie, geniet ondertussen in stilte van het nummer “On Broadway”, dat in de tent tegenover café Oncle Jean wordt opgevoerd. En hij niet alleen. Meerdere liefhebbers blijven hier even stil staan om te genieten van de jazzklanken. Robin zegt hier vooral te komen voor de gezelligheid. “Vanavond gaan we met een groep naar café Boerke Verschuren, vertelt hij. “Dan gaan we tot laat door. Vorig jaar hebben we hier echt topavonden gehad tijdens het Zomerfestival. Ik hoop dat het dit jaar weer hetzelfde wordt.”