Vingers gereed houden bij nieuw paspoort

Nieuws

BREDA – Het stadskantoor in Breda werkt sinds gisteren met de nieuwe biometrische paspoorten. “De invoering is uitstekend verlopen”, vertelt medewerkster van Burgerzaken Laura Tolenaars.

Tolenaars geeft aan dat het vandaag niet rustiger of drukker is dan normaal. “Vorige week was het wel iets drukker, maar wij hebben niet het idee dat dat iets te maken heeft met de inmiddels ingevoerde maatregel. Het nieuwe systeem maakt naar mijn mening fraude minder makkelijk.”

Niet alleen het paspoort ondergaat een metamorfose. Ook voor de identiteitskaart moet de toekomstige gebruiker straks zijn vier vingers om de beurt op het apparaat leggen. “Het nieuwe systeem werkt goed”, vertelt Tolenaars. “We hebben al wel meegemaakt dat sommige ouderen geen goede vingerafdruk meer af kunnen staan. Hun profiel kan soms niet zo goed meer zijn. Je zou het een soort van slijtage kunnen noemen. Als dat bij alle tien de vingers het geval is wordt zo'n persoon fysiek uitgesloten van de procedure. Dat is wettelijk bepaald.”

Inwoners van Teteringen die een nieuw geldig legitimatiebewijs willen moeten vanaf nu uitwijken naar Breda of een van de deellocaties in Prinsenbeek en Ulvenhout. Daar beschikken ze wel over de nieuwe apparatuur.

De mensen die zich in privacy aangetast voelen door de nieuwe regelgeving, voelen dat echter niet in de portemonnee. De aanschafprijs van een nieuw paspoort of identiteitskaart is namelijk hetzelfde gebleven.