Gommers krijgt nieuwe energie bij Barons

Basketbal

BREDA – Martin Gommers is de nieuwe coach voor de basketbalsters van Barons, die uitkomen in de hoofdklasse. Gommers (48) is afkomstig van Migliore, waar hij meer dan twintig jaar verschillende teams coachte.

Gommers (48) is de opvolger van Bert Dijkstra, die de afgelopen jaren bij de Bredase vrouwen aan het roer stond. Dijkstra eindigde met de dames meerdere malen in de topdrie in de hoofdklasse. Barons wist al langer dat Dijkstra wilde stoppen, vertelt voorzitter Klaas van Staalduine. “Maar het was lastig een geschikte vervanger te vinden. We zijn lang in gesprek geweest.”

De nieuwe coach bevestigt dat. “Probleem was dat er eigenlijk geen team stond bij Barons, van de negen speelsters stopten er zes”, stelt Gommers. Reden voor hem om de boot nog even af te houden. Uiteindelijk ging het balletje rollen in de richting van Barons.

Met als gevolg dat zes speelsters van het Migliore onder 20-team hem zijn gevolgd naar Breda. “Zij waren na een jaar eredivisie en alleen maar verliezen ook toe aan een nieuwe uitdaging. Na afloop van de competitie hebben we wat oefenwedstrijden gespeeld tegen damesteams en bleken we dat niveau aan te kunnen.”

Wat volgde was onvermijdbaar. Een paar van zijn meiden gaf aan sowieso in de hoofdklasse te willen spelen. “Dat team viel daardoor uit elkaar. Migliore heeft nog wel geprobeerd een hoofdklasse-licentie te krijgen, maar dat lukte niet.”

Bij Migliore, waar hij zelf nog bij de recreanten basketbalt, was wel begrip voor de gang van zaken. “Zij begrepen ook wel dat ze de meiden geen uitdaging konden bieden. Het was niet gek dat ze mij volgden.”

Het Barons-team dat hij nu onder zijn hoede heeft, is heel divers, stelt Gommers. “De meiden die bij Barons zijn gebleven zijn rond de dertig, die van Migliore komen onder de twintig en er zijn nog twee meiden van ELBC gekomen die daar tussen in zitten.”

Voor Gommers is Barons ook weer een nieuwe uitdaging. “Binnen twee tot drie jaar wil de club promotiedivisie spelen. Dat spreekt mij aan, het moet wel ergens naar toe gaan. Ik heb er veel zin in, de eerste training hebben we gehad. Ik merk dat dit mij ook weer nieuwe energie geeft.”

Van Staalduine hoopt op een lange samenwerking. “Het is zijn eerste club buiten Gikze-Rijen. Hopelijk maken wij het hem zo naar zijn zin, dat hij ook bij ons twintig jaar wil blijven.”

Begin oktober begint de competitie voor de hoofdklasse vrouwen. 19 september is het team in De Doelen in Princenhage te bewonderen tijdens de traditionele kick-offdag, waarop alle teams van Barons in actie komen. De dag duurt van tien tot acht uur.
Meer info: www.barons.nl