Zoeken naar zesde zege in leeg stadion

NAC

ZUNDERT – Het seizoen is voor NAC vijf wedstrijden oud en even zoveel keer gingen de Bredanaars met de winst aan de haal. Een mooi gemiddelde dat de nummer zes van de eredivisieranglijst zondag graag behoudt tegen Heracles Almelo.

“Het is lekker”, zegt Maaskant over de mooie serie. “Maar twee van de vijf wedstrijden moesten we ook winnen (tegen de Armeense ploeg Gandzasar Kapan, red.). De andere drie waren knappe overwinningen.” Toch heeft NAC nog niet de absolute topvorm te pakken. “Daar moeten we nog naar toe groeien. We hebben goede momenten gehad. Tegen Polonia bijvoorbeeld combineerden we een paar keer mooi door het middenveld. Dan lopen we goed te voetballen.” Toch is het spel nog niet constant genoeg volgens de veertigjarige trainer.

Tegen Heracles verwacht Maaskant elf topfitte tegenstanders en geen gemakkelijke wedstrijd. “Ik verwacht een controlerend Heracles. Ze zullen het ons lastig maken. Heracles heeft vorige week drie keer gescoord tegen de landskampioen (AZ werd met 3-2 verslagen in Almelo, red.). Bovendien hebben we de wedstrijd tegen Polonia nog in de benen”, benadrukt de oefenmeester de beperkte herstelmogelijkheden van twee dagen rust.

“Het wordt ook een unieke wedstrijd”, vervolgt Maaskant, doelend op de afwezigheid van het publiek. De NAC-fans mogen het stadion niet in, omdat de KNVB de Bredase ploeg bestrafte voor het afsteken van vuurwerk tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Groningen vorig seizoen. Over die sanctie is Maaskant nog steeds niet te spreken. Hij vindt de straf buitenproportioneel en het riekt volgens hem enigszins naar competitievervalsing. “Heracles komt nu niet in een kolkend stadion terecht.” Dat kan volgens hem een verschil maken. Een nadeel voor de concurrenten van de Almeloërs.

Zo uitgesproken is oud-Heracles-speler Tim Gilissen niet. De NAC-middenvelder vindt het vooral jammer dat hij zondag in een leeg stadion moet spelen. Dát hij speelt staat eigenlijk al vast. En dat is wel eens anders geweest. Vorig jaar moest hij regelmatig de bank warm houden. Nu begon hij dit seizoen in vijf wedstrijden evenzoveel keer in de basis.

Een mooie beloning voor hard werken, hoewel de blessure van Tommie van der Leegte ook een factor is. Gilissen speelt immers op diens positie. “Van der Leegte speelt op míjn positie”, lacht de middenvelder. Hij krijgt vertrouwen van de trainer en speelt daardoor een stuk meer ontspannen. “Door het vertrouwen voel je je iets relaxter. Als je weinig speelt en je staat een keer in het veld, dan moet het per se op dat moment gebeuren. Dat werkt averechts. Met een ontspannen houding presteer je het beste.”

Dat Gilissen zondag zijn oude ploeg ontmoet, doet hem niet zoveel meer. “Ik ben nu vijf jaar weg. Het is niet de eerste keer dat ik tegen ze speel.” De Almelose selectie telt ook weinig bekenden meer voor de 27-jarige middenvelder. Alleen Looms, Reekers en Quansah zaten al bij Heracles toen hij er nog voetbalde.

“En Verbeek is weer terug aan het roer”, merkt Gilissen op over zijn oud-trainer bij de Overijsselse club. Verbeek staat bekend om zijn conditietrainingen. “Dus het zal een fitte ploeg zijn”, denkt Gilissen. De Almeloërs hebben volgens hem veel voetballend vermogen in de ploeg. “Alleen scoorden ze vorig seizoen te weinig. Als ze dat verbeteren, hebben ze een heel aardige ploeg.”

Dat merkte NAC op 17 april van dit jaar toen de Bredanaars met 4-0 werden afgedroogd op het kunstgrasveld van Almelo. De spelers zaten toen met hun hoofd iets verderop, in Enschede. Waar de plaatselijke FC Twente wachtte in de halve finale van de beker. Nou maar hopen dat de spelers zondag niet met hun hoofd bij Villarreal zitten.