Slap NAC weggespeeld door Heracles: 4-0

ALMELO - Een slap en ongeïnspireerd ogend NAC is vrijdagavond in Almelo tegen een enorme zeperd aangelopen. De ploeg werd met name de eerste helft compleet overlopen door Heracles, dat de score bij 4-0 zag stokken. Tyrone Loran en Rob Penders vielen uit met blessures. Een slechtere generale voor de halve bekerfinale van dinsdag is nauwelijks denkbaar.

De Bredanaars hadden moeite met het harde spel van de thuisploeg, die zijn grootste overwinning van dit seizoen boekte. De agressieve speelwijze, een handelsmerk van Heracles, vond zijn dieptepunt na een kwartier spelen toen Tyrone Loran met gestrekt been uit de wedstrijd werd geschopt door zijn tegenstander. De charge bleef onbestraft.

Op dat moment stond het al 1-0 door een vrije trap van Ricky van den Bergh die NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar niet goed verwerkte. Hij gaf Jan Wuytens een rebound, die de verdediger van dichtbij binnen schoot. Een strafschop na vasthouden van Penders – niet gezien door de scheidsrechter, wel door zijn assistent – en twee vrije trappen verder stond de teller op vier.

Hoewel de gegeven strafschop dubieus was, hoeft de beschuldigende vinger niet uit te gaan naar de arbitrage. De flinke opdoffer was het resultaat van wat leek op een collectieve off-day aan Bredase zijde. Die werd treffend geïllustreerd door de vierde treffer van Heracles waarbij nota bene Willy Overtoom, de kleinste man van het veld, met het hoofd scoorde uit een vrije trap door weg te lopen bij Donny Gorter.

Als klap op de vuurpijl van de Bredase misère viel Rob Penders uit met een blessure. De aanvoerder verliet het veld met op het eerste gezicht een kwetsuur aan de lies. Op dit moment valt nog niet te zeggen of hij en Tyrone Loran dinsdag hersteld zijn.

Het gemis van beide verdedigers ving trainer Robert Maaskant op met Joonas Kolkka en Tim Hofstede. Kolkka fungeerde evenals tegen Willem II als gelegenheidsback, bij afwezigheid van Elshot en Loran.

Na rust herpakte NAC zich wat, waardoor het een grotere vernedering voorkwam. Uit een combinatie met Kees Kwakman kreeg Nourdin Boukhari de beste mogelijkheid op een eretreffer. Het schot van Boukhari verdween buiten het bereik van doelman Pieckenhagen voorlangs.

Heracles is door de zege vrijwel zeker van nog een jaar in de eredivisie. De ploeg veroorloofde zich na rust enkele frivoliteiten om die prestatie kracht bij te zetten. NAC heeft het traditiegetrouw lastig uit in Almelo. Van de eerdere zes ontmoetingen werden er vier verloren.