Boukhari: 'Ik wil de mensen in Breda blij maken'

NAC

BREDA - Als er iemand uit de selectie van NAC uitkijkt naar de halve eindstrijd in het bekertoernooi tegen FC Twente van dinsdagavond, dan is het Nourdin Boukhari wel. De pleintjesvoetballer pur sang herinnert zich als geen ander de laatste keer dat NAC de Enschedeërs trof in een halve bekerfinale.

>> Ontspannen voorbereiding op bekerkraker

FC Twente, dinsdag wederom de tegenstander, had vijf jaar geleden nog niet de uitstraling die het nu heeft. Het stadion was half zo groot en de bespeler ervan was verre van een titelkandidaat. “We speelden goed die wedstrijd”, zegt Boukhari over de frisse lente-avond in april 2004. “Ik had zelf gescoord, later in dat duel miste ik nog wat kansen op een tweede treffer.”

Het verhaal van de 28-jarige buitenspeler en de bekercampagne dat seizoen, lijkt eerder op het scenario van een speelfilm dan dat het realiteit is. “We presteerden goed in de beker dat seizoen.” Nadat NAC uit bij Ajax won, was het Nourdin Boukhari die voor zijn ploeg een uitwedstrijd tegen PSV lootte. Opnieuw een zware tegenstander.

“Ik kreeg van mijn teamgenoten de schuld, mochten we die wedstrijd verliezen. Maar we verloren niet: ik maakte tegen PSV het enige doelpunt waardoor we verder gingen.”

Wederom een uitwedstrijd rolde uit de koker. Ditmaal tegen FC Twente. Hoewel NAC in de halve finale de betere ploeg was, wisten de Tukkers de 0-1 stand om te buigen in een 2-1 voorsprong. Door een late gelijkmaker van Pieter Collen dwongen de Bredanaars alsnog een verlenging af.

Daarin had Boukhari de - wellicht - winnende op de schoen maar hij miste oog in oog met doelman Boschker. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Stefano Seedorf en Boukhari misten: FC Twente ging door naar de finale.

Of hij nog lang wakker gelegen heeft die nacht? “Nee, dat niet. De volgende dag is weer een nieuwe dag. Ik wist dat de kans ooit komt en zie daar: we spelen weer een halve finale voor de beker tegen FC Twente.”

Revanchegevoelens tegen die club koestert de Marokkaanse aanvaller niet. “Ik ben een optimist. Ik heb heel wat halve finales gespeeld. Het is mooi om dat nu weer mee te maken. een paar jaar geleden haalden we de finale niet, nu willen we koste wat het kost verder.”

Boukhari weet hoe het is om een finale te winnen én te verliezen. Met Ajax hield hij de dennenappel al een boven zijn hoofd. “In de laatste minuut gaf ik een voorzet op de uitstekende spits Klaas-Jan Huntelaar. Hij maakte het winnende doelpunt.”

Met AZ verloor hij een eindstrijd, na strafschoppen tegen Ajax. “Een finale is heel apart. De sfeer is top, anders dan bij een halve finale. Dan is de thuisploeg in het voordeel. Nu gaan er 1.000 supporters van ons mee. Als we de finale halen, zitten er 25.000. Dat is prachtig. Ik wil de mensen in Breda blij maken.”