NAC verliest halve finale van superieur FC Twente

ENSCHEDE - Voor de vierde maal in zes jaar tijd vond NAC zijn Waterloo in de halve finale van het bekertoernooi. FC Twente was dinsdagavond met 3-1 te sterk voor de Bredase formatie, die bij rust nog alle kans had eindelijk na 35 jaar weer eens de finale te halen. Een mooie knal van Anthony Lurling had de ploeg op voorsprong gezet.

De zege van FC Twente was dinsdagavond echter dikverdiend. De rode brigade domineerde van begin tot eind. Met snel positiespel waren de Tukkers de geelzwarten vrijwel het hele duel de baas was, al creƫerde de thuisploeg voor de rust nauwelijks een uitgespeelde mogelijkheid.

Het ervaren NAC raakte niet in paniek en wachtte geduldig op zijn kans. Toen die zich aandiende nadat Eljero Elia iets te frivool probeerde Joonas Kolkka uit te spelen, profiteerden de Bredanaars direct.

De Fin paste naar Martijn Reuser, die vanaf de zijlijn Anthony Lurling aanspeelde. Lurling nam aan met links, zocht het gaatje en zette met zijn ploeg met een prachtig diagonaal schot op voorsprong.

De Bosschenaar vierde zijn treffer uitbundig met de 1.000 meegereisde supporters. Direct na de openingstreffer kreeg Romano Denneboom, ontsnapt aan de buitenspelval, een levensgrote kans. Vrij voor doelman Jelle ten Rouwelaar kwam hij echter niet tot scoren.

De reuzekans luidde een offensief van de thuisploeg in, dat NAC terug drukte. Doordat het voorin vrijwel geen bal meer vast wist te houden, kwam de ploeg van trainer Robert Maaskant niet verder dan tegenhouden. Met nog meer dan een uur te spelen, duurde de wedstrijd daar wat te lang voor.

De thuisploeg, zonder Bredanaar en oud NAC-speler Ronnie Stam, lukt het de laatste weken steeds slechter het veldoverwicht te gelde te maken in de score. Dat bleek ook dinsdagavond in de bekerkraker tegen NAC aanvankelijk het euvel. Na een serie opgelegde kansen voor Denneboom en Perez was het Theo Janssen die de ban brak met een knappe volley in het dak van het doel.

Ook na de gelijkmaker bleef FC Twente de betere ploeg. Via Romano Denneboom kwamen de Tukkers aan een 2-1 voorsprong, waarna NAC noodgedwongen uit de schulp kroop. Het alles-of-niets spel dat de ploeg ging spelen leek zich snel uit te betalen toen Anthony Lurling een schot loste waar FC Twente-doelman Sander Boschker grote moeite mee had. De bal zeilde echter net naast.

Uit een scrimmage voor het FC Twente-doel kwam NAC nogmaals dicht bij een verlenging. De vierde treffer van het duel viel echter aan de andere kant, waardoor de Bredase bekerdroom wederom in de koelkast kan.