Laatste duwtje richting play-offs

NAC

BREDA - Uit onverwachte hoek kreeg NAC deze week hulp bij het bereiken van de play-offs voor een ticket in de voorronde van de Europa League. Op de tekentafel van de KNVB werd een aanpassing gemaakt aan het ondoorgrondelijke reglement voor deelname aan de Europese nacompetitie, waardoor de club die als negende eindigt verzekerd is van een ticket.

Daardoor moet het zondagmiddag in Groningen, waar NAC de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen afwerkt, wel heel vreemd lopen, wil het troostprijsje aan de neus van de Bredanaars voorbij gaan. Met twee punten voorsprong op de nummers negen en tien van de ranglijst kan NAC zich zelfs met een nederlaag kwalificeren.

Hoewel het vooruitzicht van zomeravond voetbal in halflege stadions met voorronde Europa League als inzet niet bepaald tot de verbeelding spreekt, beschouwt trainer Robert Maaskant deelname aan de play-offs toch als een prijs. Het tekent de gedrevenheid om zijn prima eerste seizoen als hoofdtrainer van de geelzwarten niet roemloos te laten eindigen.

Veelzeggend over de prijs die aan de meet te behalen valt, is dat FC Groningen een poging onderneemt onder de play-offs uit te komen. Het steekt de noorderlingen dat de voetbalbond het reglement zo kort voor de start gewijzigd heeft, met als gevolg dat de negende plaats ook recht geeft op deelname.

Behalve de juridische twist met de KNVB over deelname aan de play-offs, staat er voor FC Groningen niets meer op het spel dit weekeinde. FC Groningen staat zesde en blijft daar ook na zondag staan. Het vizier kan richting de play-offs, waarin het op 16 mei aantreedt tegen de club die negende wordt.

Het lijkt dan ook niet onlogisch dat trainer Ron Jans enkele basisspelers rust gunt. Zijn collega Maaskant kan geen beroep doen op de geschorste Matthew Amoah. Verder ontbreken Kramer, Elshot en De Graaf door blessures. Tommie van der Leegte keert centraal op het middenveld terug van een schorsing.